Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 60 MIN | Avancerad

Königsberger klopse

Ge dig själv en utmaning i köket, denna rätt är värd det! Königsberger klopse har salta smaker av sardeller och lök som kompletteras fint av grädde och citron. Kokt potatis passar utmärkt till frikadellerna.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och finhacka löken. Stek den blank i lite matfett.
  2. Kantskär brödet, smula det och slå på 2/3 av grädden. Låt det svälla en kort stund. Mosa sardellerna.
  3. Blanda alla ingredienser till färsen. Ta i så mycket av grädden att färsen är lättformad men inte hård.
  4. Koka upp ingredienserna till koklagen. Sänk värmen till sjudning. Lägg i en liten färsklick och låt den få fast konsistens. Smaka av kryddningen.
  5. Forma frikadeller, stora som små mandariner, med vattensköljda händer. Lägg i 4-5 stycken i taget i buljongen och koka sakta i 12-15 minuter eller tills de känns färdiga. Håll dem varma och sila buljongen när alla är kokta.
  6. Fräs matfett och mjöl till såsen i en kastrull. Späd med buljongen, lite i taget. Sjud såsen i ca 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
  7. Rör ut äggulorna med crème fraiche. Ta såsen av värmen och vispa ner blandningen. Sjud tills såsen tjocknar, utan att koka. Ta såsen från värmen och smaka av med citron och kapris.
  8. Häll såsen över frikadellerna och strö lite rivet citronskal och kapris över. Kokt eller pressad potatis och öl passar bra till.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Innehåller ägg och gluten.
Gör lakfosfri: välj laktosfri grädde, laktosfritt matfett och laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).

Tips

Såsen gör att rätten inte är lämplig att frysa, den kan sedan lätt skära sig.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 400 g kalv- eller nötfärs
  • 400 g fläskfärs
  • 1 stor gul lök
  • 2 stora skivor vitt formbröd
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 ask raka sardeller (á ca 55 g)
  • 2 ägg
  • 1 tsk timjan
  • salt och peppar
  • matfett till stekning
Koklag
  • 1 l vatten
  • 1 1/2 köttbuljongtärning
  • 1 1/2 dl torrt vitt lantvin
  • 1 lagerblad
  • 1/2 liten gul lök
Sås
  • 3 msk vetemjöl
  • 50 g margarin
  • 8 dl silad kokbuljong
  • 2 äggulor
  • 1 dl crème fraiche
  • rivet skal och saft av 1/2 citron
  • kapris efter smak
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer