Königsberger klopse
Ge dig själv en utmaning i köket, denna rätt är värd det! Königsberger klopse har salta smaker av sardeller och lök som kompletteras fint av grädde och citron. Kokt potatis passar utmärkt till frikadellerna.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 1999
Ingredienser
6 portioner
400 g kalv- eller nötfärs
400 g fläskfärs
1 stor gul lök
2 stora skivor vitt formbröd
1 1/2 dl grädde
1 ask raka sardeller (á ca 55 g)
2 ägg
1 tsk timjan
salt och peppar
matfett till stekning
Koklag
1 l vatten
1 1/2 köttbuljongtärning
1 1/2 dl torrt vitt lantvin
1 lagerblad
1/2 liten gul lök
Sås
3 msk vetemjöl
50 g margarin
8 dl silad kokbuljong
2 äggulor
1 dl crème fraiche
rivet skal och saft av 1/2 citron
kapris efter smak
För alla
Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Innehåller ägg och gluten.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut crème fraiche mot iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).
Gör lakfosfri: välj laktosfri grädde, laktosfritt matfett och laktosfri crème fraiche.
Gör så här
Tips
Såsen gör att rätten inte är lämplig att frysa, den kan sedan lätt skära sig.
Har du lagat receptet?
Kommentar
Ändrade lite och det smakade gott ändå ❤️❤️❤️❤️
Gaby
2021-05-01