Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Chokladknäck

Chokladknäck är populärt julgodis för hela familjen! Koka klassisk knäck av sirap, socker och grädde och smaksätt med kakao. Testa när knäcken är klar genom att göra kulprovet, alltså droppa lite smet i kallt vatten. Eller ännu bättre – använd en termometer. Chokladknäcken är också fin julpresent.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 60 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blanda socker, grädde, sirap och kakao i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125°C, rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 20-30 minuter beroende på hur vid kastrullen är.
  2. Blanda i matfettet. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara svalt.

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.

Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

För alla

Knäcken är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risersättning. Använd mjölkfritt matfett.

Tips

Knäck och kola går bra att frysa.

Ingredienser

Portioner: 60 st
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 msk kakao
  • 2 msk smör eller margarin
Lägg till i inköpslistan
Så handlar du snabbare