Chokladknäck
Chokladknäck är populärt julgodis för hela familjen! Koka klassisk knäck av sirap, socker och grädde och smaksätt med kakao. Testa när knäcken är klar genom att göra kulprovet, alltså droppa lite smet i kallt vatten. Eller ännu bättre – använd en termometer. Chokladknäcken är också fin julpresent.
Ingredienser
60 st
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao
2 msk smör eller margarin
Gör så här
Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Nice
Anna
2021-12-22Smakar mer chokladkola än knäck. Med andra ord inte så julig
Ida
2013-02-28