Chokladknäck

248
2
Chokladknäck

Chokladknäck är populärt julgodis för hela familjen! Koka klassisk knäck av sirap, socker och grädde och smaksätt med kakao. Testa när knäcken är klar genom att göra kulprovet, alltså droppa lite smet i kallt vatten. Eller ännu bättre – använd en termometer. Chokladknäcken är också fin julpresent.

Chokladknäck

Ingredienser

60 st
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao
2 msk smör eller margarin

För alla

Knäcken är fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot havre-, soja- eller risersättning. Använd mjölkfritt matfett.

Gör så här

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Tips

Knäck och kola går bra att frysa.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

248

Kommentarer

Anna

2021-12-22

Nice

Ida

2013-02-28

Smakar mer chokladkola än knäck. Med andra ord inte så julig

Testa liknande recept

Knäck i mikron
Knäck
Mjölkfri knäck-kola
Knäckbräck
Knäck med mandel