Chokladknäck

Betyg 2.6 av 5.
257 personer har röstat
2
Chokladknäck

Chokladknäck är populärt julgodis för hela familjen! Koka klassisk knäck av sirap, socker och grädde och smaksätt med kakao. Testa när knäcken är klar genom att göra kulprovet, alltså droppa lite smet i kallt vatten. Eller ännu bättre – använd en termometer. Chokladknäcken är också fin julpresent.

Chokladknäck

Ingredienser

60 st
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao
2 msk smör eller margarin

Gör så här

Vid 122-125°C är knäck- eller kolasmeten lagom kokt.
Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast.Kulprovet: Har man ingen hushållstermometer får man göra kulprov d.v.s. doppa lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Tiden kan variera beroende på om kastrullen har en vid eller mindre vid botten.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 2.6 av 5.
257 personer har röstat

Kommentarer

Nice

Anna

2021-12-22

Smakar mer chokladkola än knäck. Med andra ord inte så julig

Ida

2013-02-28

Testa liknande recept

Knäck i mikron
Betyg 3.2 av 5.
356 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Knäckbräck
Betyg 2.5 av 5.
221 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Knäck
Betyg 4.3 av 5.
875 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Mjölkfri knäck-kola
Betyg 3.1 av 5.
62 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Polkaknäck
Betyg 2.7 av 5.
78 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Knäck med rosmarin och flingsalt
Betyg 5 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga