Klassisk västerbottenpaj

En riktigt bra Västerbottensostpaj har blivit något av en klassiker bland godsakerna både till påsk, midsommar, kräftskivan och jul. Det här receptet på Västerbottensostpaj gör ingen besviken. Servera på buffén eller för sig själv tillsammans med en krispig sallad.

Ingredienser
8 portioner
Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör
1 ägg
Fyllning
4 ägg
2 1/2 dl vispgrädde (40%)
1 dl mjölk
300 g Västerbottensost
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Till garnering
gräddfil
löjrom eller stenbitsrom
hackad gräslök
Gör så här
00:30:00
00:10:00
00:50:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2136 KJ / 510 kCal
Fett41 g
Salt1.1 g
Kolhydrater18 g
Protein17 g
Kommentarer
Om man gör pajen dagen innan kan man värma den om man vill ha den varm? Isåfall hur länge i ugnen och hur många grader? Mvh Maria
Maria
2025-06-14Kan man frysa pajen och tilllaga den när man serverar den
Anders
2025-06-11Hej Anders! Själva pajskalet kan du frysa men inte resten. Risk att det blir klumpigt och att äggstanningen gör botten blöt. Hälsningar Niclas
ICA-köket
2025-06-11Pajen gräddas nu i ugnen. Uppskattar att receptet är så enkelt att följa. Många bra svar från ICA-köket på olika frågor om hur långt innan pajen kan tillagas etc. Det här kan inte gå fel!
Ingrid
2025-06-04Hej Ingrid och vad roligt att höra att du hittar bra tips i kommentarerna! Det är sannerligen en bra källa till mer matnyttigt angående våra recept! Hoppas också att du gillar pajen! :) Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
2025-06-05