UNDER 45 MIN | Medel

Kladdkaka med kolapopcorn

Kladdkaka med kolapopcorn är en riktig fullträff för den som gillar ljuvligt söta saker. Balansera smakerna med lite flingsalt och servera med lättvispad grädde eller glass. Här har du en fulländad upplevelse av hur en riktigt god kladdkaka med twist ska smaka!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8-10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smält smöret i en stor kastrull. Ta av kastrullen från plattan.
  3. Finhacka chokladen och häll det i det smälta smöret. Rör om tills all choklad har smält.
  4. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda ihop till en jämn smet och häll sedan över smeten i en smörad och bröad springform (ca 24 cm i diameter för 10-12 bitar).
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. Låt svalna.
  6. Kolasås: Koka upp socker, sirap och grädde i en stor kastrull och låt koka i 5 min. Ta av kastrullen från plattan och rör i vaniljsocker, smör och ev lite flingsalt. Låt svalna något.
  7. Topping: Häll popcornen i en bunke och häll över 2 dl av kolasåsen (för 10-12 bitar). Blanda tills popcornen är täckta med kolasås och häll sedan över kladdkakan.
  8. Ringla lite extra kolasås över kakan och servera gärna med lättvispad grädde eller glass.

För alla

Kontrollera noga innehållet i den köpta kolasåsen.
Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Recept och bild i samarbete med OLW.

Ingredienser

Portioner: 8-10 bitar
Kladdkaka
  • 100 g smör
  • 100 g mörk eller ljus choklad
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk kakao
Kolasås
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 dl grädde
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 1/2 msk smör
  • ev flingsalt
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)
Topping
  • 1 påse popcorn havssalt (à 65 g)
  • 2 dl kolasås

Näringsvärde
Per portion

Energi 2440 kJ / 584 kCal