UNDER 45 MIN | Medel

Kladdkaka med rödbetor

Ja du läste rätt! En kladdkaka med rödbetor! Varför då undrar du? Jo för att den blir ännu godare så! Och helt ärligt hur många klassiska kladdkakor har du bakat? Nu är det dags för en uppgraderad och ännu smakrikare variant. Servera med vispad grädde.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skala och riv rödbetorna fint på ett rivjärn.
  3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt rödbetsrivet och låt sjuda ca 2 minuter.
  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner sockret och äggen, blanda väl. Rör ner resten av ingredienserna till en slät smet.
  5. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  6. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
  7. Låt kakan svalna.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Näringsvärdet är beräknat per bit och utan grädde till servering och florsocker till garnityr.

Tips

Servera gärna kakan med lösvispad grädde och strö över lite florsocker.

Ingredienser

Portioner: ca 10 bitar
  • 200 g rödbetor
  • 125 g smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3/4 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • smör (till formen)
  • ströbröd (till formen)

Näringsvärde
Per portion

Energi 1097 kJ / 262 kCal