Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Kimchi

Traditionellt koreansk kimchi tar i regel flera dagar att göra, så att alla goda bakterier hinna fermentera salladskålen och ge den karaktäristiska smaken. Men den här kimchin går bra att äta direkt. Följ annars tipset om du vill mjölksyrejäsa den för mer smak.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär kålen i ca 4 cm breda strimlor.
  2. Skölj kålen och lägg i en stor skål. Strö över saltet och blanda. Låt stå övertäckt i rumstemperatur ca 5 timmar. Blanda försiktigt runt efter halva tiden.
  3. Skölj av kålen noga och låt rinna av. Krama ut vattnet.
  4. Blanda chilipeppar, fisksås, vitlök, ingefära, purjolök och socker i en stor skål. Lägg i kålen och rör runt så att allt blandas. Smaka av och tillsätt ev mer socker och/eller salt.
  5. Låt kimchin vila någon timme så hinner smakerna utvecklas. Ät den färsk – eller syra den enligt tipset nedan eller se vår Kimchimatskola.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsberäkningen är per dl.

Tips

För dig som vill mjölksyrejäsa kimchin på traditionellt sätt! Lägg kimchiblandningen i en väl rengjord glasburk med snäpplock. Fyll hela vägen upp och pressa ner kålen. Stäng burken och ställ den på en tallrik som fångar upp ev läckande vätska Låt stå i rumstemperatur
 3–5 dagar. Ställ i kylen. Efter ytterligare ca 5 dagar är kimchin klar, men smaken fortsätter att utvecklas efterhand. I koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den har syrats. ”Yngre” kimchi är gott som tillbehör till alla möjliga rätter. När kimchin fått stå ytterligare ett par veckor passar den fint till grillad lax, makrill eller stekt griskött. Får den stå ännu längre lämpar den sig bäst i wok och grytor.

Ingredienser

Portioner: 1 l
  • 1 kg salladskål
  • 3/4 dl salt
  • 2 msk chilipeppar (torkat pulver)
  • 1 1/2 msk asiatisk fisksås
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk riven ingefära
  • 2 dl finhackad purjolök
  • 2 tsk strösocker
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 273 kJ / 65 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept