Kikärtsgryta med chorizo och lufttorkad skinka

Ett recept på spansk kikärtsgryta med chorizo, lufttorkad skinka, paprika och tomat, kryddad med saffran, timjan och rosmarin. Grytan är ljuvligt god och smakrik, och passar perfekt som festmåltid!
Ett recept från:
Buffé nr 3, 2021

Ingredienser
4-6 portioner
1 silverlök
3 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 röd peppar (chili)
4 tomater (4 tomater motsvarar ca 500 g)
4 färska chorizokorvar
80 g tärnad luftorkad skinka (gärna jamón ibérico)
1 paket saffran (à 1/2 g)
1 msk rökt paprikapulver eller pimentón
1 msk spiskummin
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
4 lagerblad
2 dl vitt vin
1 msk konc kycklingfond
1 1/2 dl vatten
2 förp kokta kikärtor (à 380 g)
olivolja
1 dl hackad persilja
salt
svartpeppar
Gör så här
00:10:00
00:10:00
00:10:00
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion på 4 portioner.
Energi3180 KJ / 761 kCal
Fett49 g
Salt7 g
Kolhydrater33 g
Protein35 g
Kommentarer
9 stSåå gott men använde bara torkade kryddor och hade i allt eftersom istället för att lyfta ur och i 🫶
Irina
Gott, men vi tillagade allt i ett svep, utan att ta upp från grytan. Rökt sidfläsk istället för jamon iberico. 1 tsk spiskummin istället för 1 msk.
Theodoros
Mycket otydligt recept... när skall man ha i saffran?
Hans
Hej Hans! Tack för din fråga. Vi har nu förtydligat receptet. Saffranet ska röras ner i steg 4. Hoppas att du gillar grytan! Hälsningar Elina
ICA-köket
God smak men omständigt recept. Och som vanligt behövdes det kryddas på betydligt mer än vad som står i receptet. Valde Zetas heta chorizo som tillförde extra smak. Hackade tomaterna istället för att riva dem och tog endast persilja som enda färska krydda .
Anna
På förhand låter det intressant men smakerna spretar åt alla håll och gifter sig inte.
Jakob
Tillagningsprocessen verkade helt befängd när det gäller tider och turordning så jag körde helt efter eget huvud. Jag bytte ut några ingredienser mot andra och vässade kryddningen rätt ordentligt. Och det blev riktigt gott. Men riva tomater var ju fullständigt meningslöst...
Johann
Supergott! Rustika spanska smaker. Tog Garants färska milda barbequechorizo (förlåt ICA) och där fanns rökigheten så kryddningen blev perfekt. Lite gammaldags och omständigt recept. Steka skinkan är onödigt. Riva och hälla av tomater onödigt. Ta en burk krossade tomater så slipper man ett moment. Värt att prova!
Hillevi
Spara och använd tomatvätskan, istället för enbart vatten till kycklingfonden.
Hillevi
Otydligt skrivet recept
Thomas