Khoresht-e mast - Saffransdessert | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Khoresht-e mast - Saffransdessert

Kombinationen av lamm, socker och saffransyoghurt låter kanske inte så lockande för den oinvigde. Men redan första tuggan av denna rätt som härstammar från den iranska staden Isfahan är nog för att skingra tvivlen. Serveras i de flesta fall som efterrätt.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och klyfta löken.
  2. Lägg löken i en kastrull tillsammans med lammbog och gurkmeja. Häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp. Sjud under lock ca 45 minuter.
  3. Lägg köttet i en matberedare och mixa slätt.
  4. Rör ihop saffran med 2 msk kokande vatten (för 4 port).
  5. Vispa ihop äggula och socker i en kastrull. Tillsätt yoghurten, lite i taget, under fortsatt omrörning. Låt sjuda på låg värme under omrörning tills yoghurten tjocknat något, ca 5 minuter.
  6. Tillsätt det mixade köttet och saffransvattnet. Rör ihop.
  7. Låt svalna. Ställ i kylskåp i minst en timme innan servering.  

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot iMat fraiche eller Sour Supreme (innehåller soja).
Innehåller ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 100 g lammbog
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 gul lök
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 2 äggulor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 500 g matyoghurt (10%)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1406 kJ / 336 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept