UNDER 60 MIN | Medel

Sabzi polo med koko sabzi – örtris med persisk omelett

Sabzi polo och koko sabzi serveras traditionellt till nouruz – det persiska nyåret. Sabzi polo är ett persiskt örtris där riset smaksätts med dill, gräslök, koriander och persilja. Koko sabzi är en persisk omelett med örter och gurkmeja. Servera gärna tillsammans med fisk och tzatziki så har du en komplett festmåltid!

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sabzi polo: Skölj riset och låt det ligga i vatten minst en halvtimme. Häll av riset i ett durkslag och låt vattnet rinna av.
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen med finhackad vitlök, olja eller smör och salt. Ta kastrullen från plattan.
  3. Lös upp saffran i 2 msk hett vatten (för 6 port) i en bunke så det får en fin gul färg. Ta bort ca 3 dl av riset (för 6 port) och vänd ner i saffransblandningen.
  4. Finhacka örterna. Rör ner örterna i riset som är kvar i kastrullen. Toppa örtriset med det gula saffranriset vid servering.
  5. Koko sabzi: Skala och pressa vitlöken. Hacka alla örter och spenaten. Skär purjolöken fint.
  6. Vispa ihop äggen och blanda ner vitlök, örter, spenat, purjolök, gurkmeja, salt och peppar.
  7. Värm upp oljan i en stekpanna ca 26 cm diameter (för 6 port) och häll i omelettsmeten. Stek på medelvärme ca 5 minuter. Vänd och stek på andra sidan några minuter.
  8. Serveringsförslag: Skär omeletten i bitar och servera med riset och gärna tzatziki.

För alla

Kontrollera noga innehållet i tzatzikin.
Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: välj olja eller välj laktosfritt smör. Gör laktosfri tzaztiki.
Gör mjölkproteinfri: välj olja. Uteslut tzaziki.

Tips

Toppa gärna med hackade valnötter. Krydda gärna koko sabzi omeletten med 1 tsk kanel för en kryddigare variant (för 6 port).

Ingredienser

Portioner: 6
Sabzi polo
  • 4 dl långkornigt ris
  • 3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olja eller smör 1/2 dl olja motsvarar 50 g smör
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 påse saffran (à 1/2 g)
  • 1 dl persilja
  • 1 dl koriander
  • 1 dl gräslök
  • 1 dl dill
Koko sabzi
  • 2 - 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl persilja
  • 2 dl dill
  • 2 dl koriander
  • 2 dl spenat
  • 2 dl finskuren purjolök
  • 5 ägg
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1/2 dl olja
Serveringsförslag
  • tzatziki