Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Kassler- och blomkålsgratäng

Gillar du mustiga och krämiga gratänger? Då är den här kassler- och blomkålsgratängen något för dig. Den smarriga ostsåsen passar utmärkt till den knapriga blomkålen och salta kasslern.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Koka riset i vatten med salt enligt förpackningens anvisning.
  3. Skölj och bryt blomkålen i mindre buketter. Koka blomkålen i lättsaltat vatten ca 5 minuter.
  4. Skär kasslern i tunna strimlor. Låt blomkålen rinna av.
  5. Fördela blomkål och kassler i en ugnssäker form. Fördela ostsåsen och den rivna osten över.
  6. Gratinera mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  7. Servera gratängen med riset och en grönsallad.

För alla

Läs noga ingredienserna på den färdiga såsen.
Rätten innehåller mjölk och laktos.
Gör mjölk- och laktosfri: Koka egen ostsås av mjölkfritt margarin, vetemjöl, Solhavre och sojabaserad ost.

Tips

Smaksätt gärna ostsåsen med 1-2 msk fransk senap för annorlunda smak.

Gröna tipset: Uteslut kasslern och öka på blomkålsmängden om du inte vill äta kött.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 3 dl långkornigt ris
  • 6 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 2 blomkålshuvuden (2 blomkålshuvuden motsvarar ca 800 g)
  • 500 g kassler
  • 2 1/2 dl färdig ostsås
  • 2 dl riven ost max 17%
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2462 kJ / 588 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept