Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kalvstek med pepparsås, inlagda höstrotisar och hasselbackspotatis

Kalvsteken blir en perfekt söndagsmiddag att bjuda familj och vänner på. Servera ihop med hasselbackspotatis, smaksatta höstrostisar och rosépepparsås.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kalvstek: Skala och skär löken i klyftor.
  2. Bryn köttet runt om i smöret i en stekgryta. Tillsätt löken och krydda med kryddorna.
  3. Stick in en köttermometer i köttet. Se till att spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet.
  4. Häll över fonden och låt steken puttra under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme eller tills innertemperaturen är 75°C.
  5. Låt steken vila ca 10 minuter innan den skivas i tunt.
  6. Höstrotisar: Koka upp ättikssprit, socker och vatten tillsammans med kanel och stjärnanis.
  7. Skala och hyvla rotfrukterna tunt. Häll den varma lagen över rotfrukterna och låt dra minst 10 minuter.
  8. Hacka persiljan och blanda den med rotfrukterna strax innan servering.
  9. Sås: Sila buljongen i en kastrull och tillsätt grädden och mortlad rosépeppar. Låt såsen koka ca 10 minuter. Smaka av med gelé, salt och peppar. Red ev. av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  10. Till servering: Servera rotfrukterna med köttet, såsen och gärna Hasselbackspotatis.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på kalvfonden.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd till Hasselbackspotatisen.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör (även till Hasselbackspotatisen) och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: väjl mjölkproteinfritt matfett (även till Hasselbackspotatisen). Välj soja-, havre- eller risbaserad gräddersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 6
Kalvstek
  • 2 gula lökar
  • ca 1 kg kalvstek
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 tsk grovkrossad svartpeppar
  • 2 tsk krossad grönpeppar i lag
  • 2 lagerblad
  • 5 dl kalvfond (vatten och fond)
Höstrotisar
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis
  • 2 morötter
  • 2 stora betor (gärna gul och polka)
  • 1 kålrabbi
  • 1/2 kruka persilja
Sås
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk rosépeppar
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • salt och svartpeppar
  • 2 tsk majsstärkelse
Till servering
  • hasselbackspotatis
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2307 kJ / 552 kCal