Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Kalvstek med gräddsås

Robust rätt med utsökta smaker. Gräddsåsen blir extra krämig av ädelost och vinbärsgelé. Kalvsteken kokas till mörhet och serveras med den ljuvlig såsen och kokt potatis.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bryn köttet runt om i matfettet i en stekgryta. Krydda med salt och peppar.
  2. Stick in en köttermometer i köttet. Se till att spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet.
  3. Häll över vattnet och låt steken puttra under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme eller tills termometern visar 75°C.
  4. Låt steken vila ca 10 minuter innan den skärs upp i tunna skivor.
  5. Sås: Sila spadet i en kastrull och späd eventuellt med buljong till 6 dl. Tillsätt grädden och låt koka ca 5 minuter. Blanda matfettet med mjölet och vispa i kastrullen. Tillsätt ost och gelé och låt såsen koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Till servering: Servera köttet med såsen. Kokt potatis, gelé och inlagd gurka passar bra till.

Ingredienser

Portioner: 8
  • 1 1/2 kg benfri kalvstek
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1/2 msk salt
  • 2 krm peppar
  • 5 dl vatten
Sås
  • 6 dl sky (buljongtärning + vatten)
  • 2 dl grädde
  • 3 msk smör eller margarin
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 50 g ädelost
  • 3 msk vinbärsgelé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Till servering
  • kokt potatis
  • gelé
  • inlagd gurka
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?