Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Betyg 4.2 av 5.56 personer har röstat
Receptet har 10 kommentarer
Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Den klassiska söndagssteken är en del av vår svenska mathistoria och receptet har inte ändrats mycket sedan 30-talet. Skillnaden är att man förr gärna valde en kalvstek som fick ta smak av lök, morot och lagerblad i grytan. Gräddsås, kokt potatis och inlagd gurka gör måltiden komplett.

Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Ingredienser

4 portioner

Stek

ca 1 kg kalvstek
salt
1 gul lök
1 morot
1 msk olja
7 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning)
2 lagerblad
15 vitpepparkorn

Sås

2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
2 msk smör
salt

Till servering

inlagd gurka
kokt potatis

Gör så här

01:30:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

10 st
  • Saftigt men lite segt. Vill ha den mör.

    Raija kaarina

    Hej Raija! Det enda sättet att få steken mör är brässera den längre. Lycka till. Hälsningar Leif

    ICA-köket

  • Köttet behöver mycket kortare tid i ugnen. Pga det blev det torrt fast det bara var i ungen knappt 1 timme. Annars väldigt gott.

    Victoria

  • Aldeles för lång tid i ugnen, 50-55 minuter om du vill ha lite rosa kärna (62-63 grader). Tips på hur du kan förädla såsen ytterliggare: tillsätt lite gele och ansjovisspat, du får en mer fyllig och djup smak.

    Harald

  • Jösses vad gott. Egentligen inte ändrat något i recept...nåja lite japansk soya och en ditt tomatpasta i såsen... lite mer av allt i pressad gurka.... absolut ett recept som kommer användas ofta. Smaskens 👍

    Michael

  • Det här var ingen höjdare... blev en god sås men köttet var segt och svårt att äta, trots att jag reducerade tillagningstiden.

    Sanna

  • Ica borde kolla tiden igen. 1,1 kg stek i 150 grader tog 45 min att passera 67 grader innertemp. Efter vilan lite torrt. Ser andra recept nu som har betydligt lägre innertemperatur. ??

    Håkan

  • Vid 70 grader befarar jag att köttet varit kremerat. Blev lite torrt redan vid 57 med 20 minuters vila. Sås blev god av cräm fräsch utan vidare redning.

    Jonas

  • Marcus Vid 60 grader och en stunds vila i folie (20-25 min) blev köttet lätt rosa i mitten. För att få ett saftigt och gott kött väljer jag 55 grader nästa gång.

    Lars marcus

  • Temperaturen bör sänkas till 62-65 grader annars blir köttet grått och hårt. Smakerna annars fina och balanserade, såsen kan med fördel få en skvätt soja och några tag med svartpepparkvarnen.

    Hans

  • 70 grader? Borde nog vara 65-67grader

    Jan

    Hej Jan! Det går bra att välja 65-67 grader om man föredrar lite rödare kött. Lycka till med steken! Hälsningar, Terese

    ICA-köket

Näringsvärde per portion

Energi3253 KJ / 774 kCal
Fett38 g
Salt5.56 g
Kolhydrater37 g
Protein72 g

Testa liknande recept

  • Consommé
    Betyg 4.5 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Porchetta
    Betyg 4.4 av 5.39 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Slottsstek
    Betyg 4.2 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Coeur de filét Provencale
    Betyg 4.5 av 5.75 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Potatisbröd
    Betyg 4.6 av 5.17 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Rödlöksfyllda köttfärsrullar
    Betyg 3 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad