Kalvsfärsbiffar med gräddsås och pressgurka

169
15
Kalvsfärsbiffar med gräddsås och pressgurka

Kalvfärsbiffar med gräddsås och pressgurka är ett vinnande middagsrecept som passar de flesta i familjen. Gräddsåsen gör du enkelt själv i pannan, och du får till den rätta krämigheten med majsstärkelse mot slutet. Här får du också göra pressgurka med hackad persilja – fantastiskt gott!

Ett recept från:
ICAs matkasse v 42 2014

Kalvsfärsbiffar med gräddsås och pressgurka

Ingredienser

4 portioner
900 g fast potatis

Gurka

2 msk strösocker
1 msk ättiksprit (12 %)
1 msk vatten
1/2 tsk salt
1/2 gurka
1/2 kruka persilja

Biffar

1 dl mjölk
1/2 dl ströbröd
1 ägg
ca 480 g kalvfärs
1 msk senap, gärna dijonsenap
1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 msk smör eller margarin

Sås

2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1/2 kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd kycklingfond
2 tsk soja
salt och peppar
1/2 msk majsstärkelse

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: använd mjölk, matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägg.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt ut 50 % av kalvfärsen till fläskfärs för en saftigare och klimatsmartare biff och välj olja istället för smör för en bättre klimatpåverkan. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Gör så här

Tips

Gör mer klimaträtt: Byt ut 50 % av kalvfärsen till fläskfärs för en saftigare och klimatsmartare biff och välj olja istället för smör för en bättre klimatpåverkan. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Vad tyckte du om receptet?

169

Kommentarer

Madelene

2022-04-23

Mycket gott o god sås. Rev ner en köttbuljongtärning o en msk japansk soja i biffarna o en nypa socker i såsen.

Robert

2022-04-04

Riktigt god rätt. Jag ersatte 1 msk av mjölken med Japansk soja i kalvfärsbiffarna och tog bara halva mängden Dijonsenap. Istället för att koka biffarna i såsen gjorde jag en separat sås och körde dom i ugnen på 250°C i några minuter tills de hade en innertemperatur på ca: 67°C. Stekskyn från biffarna blandades i såsen. Blev kanongott och vi kommer garanterat göra detta fler gånger. Vi använde laktosfri mjölk och grädde Japansk Soja, kycklingfond från Bong och glutenfritt ströbröd, då blev rätten helt utan foodmap och funkar även kanon för personer med IBS, eller de som är laktos- och/eller glutenintoleranta.

Christina

2022-02-21

Ingen kycklingfond utan ta oxfond istället. Vispgrädde ska det vara och mycket mer grädde…..annars gott !!!!!!

Näringsvärde per portion

Energi 2638 KJ / 677 kCal
Fett 30 g
Salt 5.21 g
Kolhydrater 63 g
Protein 36 g
Läs mer om näringsvärden