Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Kalvsfärsbiffar med gräddsås och pressgurka

Kalvfärsbiffar med gräddsås och pressgurka är ett vinnande middagsrecept som passar de flesta i familjen. Gräddsåsen gör du enkelt själv i pannan, och du får till den rätta krämigheten med majsstärkelse mot slutet. Här får du också göra pressgurka med hackad persilja – fantastiskt gott!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 42, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Gurka: Blanda en lag av socker, ättiksprit, vatten och salt i en bunke och rör tills sockret löst sig. Hyvla gurkan tunt och hacka persiljan, vänd ner det i lagen.
  3. Biffar: Rör ihop mjölken med ströbrödet och ägget i en bunke, låt det svälla några minuter.
  4. Blanda ner färs, senap, salt och peppar. Forma smeten till 8 biffar (för 4 port). Bryn dem i matfettet i en stekpanna.
  5. Sås: Blanda grädde och mjölk, smula i buljongtärningen. Häll det i stekpannan med biffarna och låt det koka upp under omrörning. Rör i sojan. Låt det puttra ca 6 minuter eller tills biffarnas innertemperatur är ca 70˚C. Smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda majsstärkelsen med lite vatten och rör ner i såsen, låt det koka några minuter.
  7. Pressa potatisen och servera till biffarna och gurkan.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: använd mjölk, matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut ägg.

Klimatanpassa

Gör mer klimaträtt: byt ut 50 % av kalvfärsen till fläskfärs för en saftigare och klimatsmartare biff och välj olja istället för smör för en bättre klimatpåverkan. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Tips

Gör mer klimaträtt: Byt ut 50 % av kalvfärsen till fläskfärs för en saftigare och klimatsmartare biff och välj olja istället för smör för en bättre klimatpåverkan. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Gurka
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 gurka
  • 1/2 kruka persilja
Biffar
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • ca 480 g kalvfärs
  • 1 msk senap, gärna dijonsenap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk smör eller margarin
Sås
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 kycklingbuljongtärning eller motsvarande mängd kycklingfond
  • 2 tsk soja
  • salt och peppar
  • 1/2 msk majsstärkelse
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2638 kJ / 677 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer