Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Kalvfärsjärpar med dillsås och kokt potatis

Här bjuder vi på mumsiga järpar av kalvfärs som du serverar med smarrig dillsås, krispiga grönsaker och nykokt potatis. Den oemotståndliga såsen gör du av bland annat färsk dill, ättiksprit, socker, buljong och grädde. En utmärkt vardagsrätt som innehåller såväl sötma som syra!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 33, 2014
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skölj och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Ansa sockerärterna och purjolöken, skiva purjolöken i breda bitar. Lägg ner det i potatisvattnet när det återstår ca 2 minuter av koktiden.
  3. Järpar: Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå någon minut. Blanda ner färs, salt och peppar. Blanda noga.
  4. Forma färsen till järpar och stek dem i matfettet i en stekpanna tills de får fin färg. Lägg över järparna i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen ca 8 minuter. Stick lite i en järpe och se att det är klar vätska som kommer ut, då är de klara.
  5. Dillsås: Blanda ättiksprit, vatten och socker i en kastrull och koka upp. Tillsätt buljong och grädde, låt koka ytterligare ca 5 minuter.
  6. Rör ner maizenaredningen och koka ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar. Plocka dillen och blanda ner i den varma såsen. Häll såsen i en mixer och mixa tills den blir grön. Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt den bli varm.
  7. Servera järparna med kokt potatis, grönsaker och dillsås.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, ris- eller sojaalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 kg sommarpotatis
  • 150 g sockerärtor
  • 1/2 purjolök
Järpar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • ca 500 g kalvfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör eller margarin
Dillsås
  • 1 msk ättiksprit
  • 2 msk vatten
  • 1 msk strösocker
  • 2 1/2 dl kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 msk ljus maizenaredning
  • salt och peppar
  • 20 g färsk dill
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2873 kJ / 686 kCal