Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Kalvbullar i dillsås

Dillkött är en klassisk rätt som ofta sköter sig själv på spisen men som också kan ta lång tid att tillaga. Därför är kalvbullar i dillsås det perfekta vardagsalternativet då tillagningstiden endast är 30 minuter! De delikata kalvbullarna har en ljuvlig konsistens och får en imponerande smak av den utsökta dillsåsen.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 38, 2013
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Kalvbullar: Skala och hacka löken fint . Fräs den mjuk i matfettet.
  3. Blanda ströbröd, kalvfond och grädde i en bunke och låt stå ett par minuter. Tillsätt lök, färs, ättiksprit och socker och arbeta smeten tills den är slät och smidig. Krydda med salt och vitpeppar och provkoka en liten bit smet för avsmakning (ät inte rå färs).
  4. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma smeten till små fina köttbullar och koka dem i 2–3 omgångar (beroende på kastrullens storlek) 4–5 minuter, eller tills kalvbullarna är helt genomkokta. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem åt sidan under tiden som du gör såsen.
  5. Sås: Skala lök och morötter, skär löken i grova klyftor och moroten i grova slantar.
  6. Blanda kokvatten, grädde, ättiksprit och socker i en stor kastrull och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Lägg ner lök och morot och låt alltsammans koka på svag värme och under lock tills moroten är mjuk.
  7. Skär dillen (spar några vippor till garnering).
  8. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten.
  9. Lägg ner kalvbullarna och dillen i såsen och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, ris- eller sojaalternativ.

Tips

Kockknepet: Till den här rätten kan du använda fryst dill när färsk dill inte är i säsong.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Kalvbullar
  • 1/2 gul lök
  • 1 tsk smör eller margarin
  • 2 msk ströbröd
  • 1 1/2 msk kalvfond
  • 3 msk vispgrädde
  • ca 500 g kalvfärs
  • 1 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Sås
  • 1 1/2 gul lök
  • 3 morötter
  • 5 dl av kokvattnet från kalvbullarna
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 1/2 msk ättiksprit (12 %)
  • 1 1/2 msk strösocker
  • salt och vitpeppar
  • 20 g dill
  • 1 msk maizena majsstärkelse
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2133 kJ / 509 kCal