Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Kalvfärsjärpar med persiljesås

Välsmakande järpar med persiljesås, en rätt som faller många i smaken. Järparna steks färdig i ugnen och blir oerhört saftiga. Det som sätter guldkant på denna rätt är såsen. Vinäger, vatten, grädde och buljong kokas där den färska persiljan adderas mot slutet. Ett perfekt tillbehör till järparna.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 34, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  3. Järpar: Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå någon minut. Blanda ner färs, salt och peppar. Rör noga. Forma färsen till järpar och stek dem i matfettet i en stekpanna tills de får fin färg.
  4. Lägg dem i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills innertemperaturen är 70°C.
  5. Persiljesås: Blanda vinäger, vatten, grädde, smulad buljongtärning och majsstärkelse i en kastrull. Koka såsen några minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tillbehör: Koka sockerärterna i saltat vatten ca 3 minuter.
  7. Persiljesås: Plocka persiljan och blanda ner i den varma såsen. Häll såsen i en mixer och mixa tills den blir grön. Häll tillbaka såsen i kastrullen och låt den bli varm.
  8. Servera järparna med ris, sockerärter och persiljesås.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd mjölk, matfett och grädde utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut mjölk och grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Använd mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 port ris
Järpar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • ca 500 g kalvfärs
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk smör eller margarin
Persiljesås
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1/2 kruka persilja
Tillbehör
  • 150 g sockerärtor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2704 kJ / 632 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer