Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Citronbullar med morots och dillkräm

En spännande och nytänkande rätt där citronbullar serveras med en morots- och dillkräm. Bullarna görs av citronskal, -saft, färs, ägg, ströbröd och salt och peppar, där allt blandas och rullas till små bollar som sedan steks och får en frasig yta. Servera med rostad potatis, kräm och sockerärter.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 44, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala potatisen och morötterna, skär potatisen i klyftor och dela morötterna på längden. Lägg dem på en plåt och blanda med olja, salt och peppar. Sätt in plåten mitt i ugnen ca 30 minuter.
  3. Citronbullar: Skölj citronen, riv det yttersta av skalet och pressa ur saften.
  4. Blanda citronskal, citronsaft, färs, ägg, ströbröd, salt och peppar. Rulla färsen till bullar. Stek dem i oljan i en stekpanna.
  5. Koka sockerärterna ett par minuter i saltat vatten. 
  6. Morots och dillkräm: Hacka dillen. 
  7. Ta ut rotfrukterna när de är klara och lägg morötterna i en skål eller matberedare. Häll på grädden och lägg i dillen, mixa slätt med en stavmixer eller i matberedaren. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera citronbullarna med morotskräm, sockerärter och rostad potatis.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Läs noga ingrediensförteckningen på ströbrödet.
Gör äggfri: uteslut äggen.

Tips

Smaksätt morotskrämen med riven pepparrot eller riven färsk ingefära. Ta lite i taget och smaka dig fram.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
  • 4 morötter
  • 1 msk olja
Citronbullar
  • 1 citron (rivet skal och 1 msk citronsaft för 4 port)
  • ca 500 g kalvfärs
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk olja
  • 150 g sockerärtor
Morots och dillkräm
  • 1 kruka dill
  • 1 dl vispgrädde
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2866 kJ / 686 kCal