Kalkon i ugn med äpple och gräddsås

Betyg 4.7 av 5.100 personer har röstat
Receptet har 23 kommentarer
Kalkon i ugn med äpple och gräddsås

Kalkon i ugn är en lyxig middag som räcker till många! Den helstekta kalkonen blir härligt saftig och smakrik av fyllningen med äpple, rosmarin och vitlök. Dessutom penslas kalkonköttet med sojasmör som ger en god sälta.

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2019

En hel gyllenegräddad kalkon på ett fat, gräddsås i en såssnipa vid sidan av.

Ingredienser

8-10 portioner

Sojasmör

75 g smör
3 msk japansk soja
2 tsk salt

Kalkon

3 äpplen
1/2 dl hackad färsk rosmarin
3 krossade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 hel kalkon (à ca 4 kg)

Gräddsås

ca 4 dl sky från kalkon
1 msk konc kalvfond
3 dl vispgrädde
ev 1 tsk majsstärkelse
3 - 4 msk äppelmos
salt
svartpeppar

Gör så här

02:00:00
00:10:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

23 st
  • Hej. Min svärmor lagade kalkon en gång men när hon gjorde såsen så kokade den en stund tillsammans med de inälvor som följde med i en liten plastpåse. Dessa silade hon bort sedan…

    Else-marie

  • Jättegott och fungerar lika bra med en kyckling eller två om man inte är så många!

    Mia

  • Var e potatisen? Kör man kokta eller mashed till?

    Göran

    Hej Göran! Ta det potatistillbehör som du gillar mest! Allt fungerar och blir gott. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Fråga! Vad ska en fylla med äppleblandningen? Ugnsformen eller kalkonen?

    Elin

    Hej Elin! Det är kalkonen som ska fyllas med äppelblandningen. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Har gjort två ggr, jättegott, använder dock stekpåse.

    Åsa

  • Använder alltid stekpåsar till mina kalkoner. Blir alltid mört kött. Mycket uppskattat recept👍

    Lena

  • Sätt ugnen på 200, o efter 10 min sänk till 175 resterande tid. Täck bröst i slutet med folie om på väg bli bränt. Urban

    Urban

  • Nej nej nej, torr !!! Gå ner i graantal. Många hundralappar som gått åt pipan.

    Peter

  • Gott och traditionella smaker. Gör en variant av bara kalkonfile och lägger filen på en bädd av hackade äpplen, vitlök och sojasmör och kryddor i ugnen. Blir kanonbra och lätt att skära upp i skivor innan servering. Ångade morotsstavar, stekt brysselkål med cashewnötter, kokt potatis och den ljuvliga såsen och gele. Say no more. Juldagen räddad.

    Cecilia

  • Juldag 2022

    Henrik

Näringsvärde per portion

Energi3750 KJ / 896 kCal
Fett46 g
Salt5.5 g
Kolhydrater13 g
Protein107 g

Klimatguide

1,40 - 2,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

  • Ugnsstekt kalkon med saffran & citron
    Betyg 3.9 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Amerikansk kalkon med stuffing
    Betyg 4 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Ugnsstekt kalkon från Tomte-Lilla
    Betyg 3.5 av 5.35 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Ugnsstekt kalkon
    Betyg 2.8 av 5.37 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad