Julig mazarinkaka i långpanna med citrus- och saffransglasyr

Betyg 4.6 av 5.10 personer har röstat
Receptet har 8 kommentarer
Julig mazarinkaka i långpanna med citrus- och saffransglasyr

Mazarinkaka i långpanna som dessutom har en härligt färgglad glasyr som smakar både citrus och saffran. Det här kan bli julens absoluta favoritkaka. Kaksmeten görs som i klassiska mazarinen med mandelmassa och smaksätts med både skal och saft från citron och apelsin.

Julig mazarinkaka i långpanna med citrus- och saffransglasyr

Ingredienser

ca 20 bitar

Kaka

1 - 2 citroner (skal från 1 citron och 0,75 dl saft till kaka och glasyr, 20 bitar)
1 - 2 apelsiner (skal från 1/2 apelsin och ca 1 dl saft till kaka och glasyr för 20 bitar)
400 g mandelmassa
300 g smör
3 1/2 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
2 krm salt

Glasyr

2 förp saffran (à 0,5 g)
ca 2 msk citronsaft (se ovan)
ca 2 msk apelsinsaft (se ovan)
4 dl florsocker
50 g rostade mandelspån

Gör så här

00:25:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

8 st
  • Om jag ska göra denna i en springform 22-24cm, hur ska jag anpassa receptet, halvera eller hur mkt ska jag ta bort?

    Ewa anna-pia

    Hej! Anna-Pia! Jag skulle halvera receptet, blir lite högre men det kommer att funka. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Enligt receptet ska man inte låta kakan svalna innan man brer på glasyren. Kan detta verkligen stämma?

    Theresia

    Hej Theresia! Ja det är tanken, det är lättare att bre ut glasyren när kakan fortfarande är varm eller i alla fall ljummen. Hoppas du gillar kakan. Vänliga hälsningar Harriet

    ICA-köket

  • Glasyren smakar rejält av saffran och då tog jag bara en påse, blandade i lite vaniljsocker för att dämpa lite. Blir för tjock med 4 dl florsocker, 3 räcker.

    Sofia

  • Är receptet ovan nu uppdaterad med rätt vätskemängd?

    Maria

    Hej Maria! Ja det stämmer, receptet är uppdaterat. Hoppas du gillar kakan. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Varning för alldeles för mkt vätska till glasyren! Blir alldeles för rinnig!! Gjorde misstaget att försöka rädda upp det med mer florsocker vilket resulterade i en oätlig toksöt glasyr som fick slängas. Tråkigt.

    Sofia

    Hej Sofia och ni andra som kommenterat glasyren! Vi har stämt av med receptkreatören och har uppdaterat mängderna citrusjuice i glasyren. Ber om ursäkt för att den inte riktigt höll måttet. Hälsningar Ulrika

    ICA-köket

  • Glasyren blev alldeles för lös, fick den inte att "stanna" alls! Och färgen på bildens glasyr är ju ljust gul, men med 2 påsar saffran, som det står i receptet, blir den ju mörkt orange. Själva kakan blev god, men glasyren var en besvikelse, måste vara felräknat/felskriven! Så tyvärr blir ju betyget lågt på detta vis! yvonne

    Yvonne

  • Detta ska provlagas! Ser som sagt ut att vara för mycket vätska i glasyren för att få rätt konsistens. Jag tror att man bör skala ner det något. Kanske 2 matskedar apelsinsaft och 2 matskedar citronsaft.

    Jens

  • Glasyren blev alldeles för lös. Hade i mer florsocker men det hjälpte inte riktigt. Man får äta den halvfryst. 😅 Men jag älskar ju saffran så den blir nog god ändå.

    Carina

Näringsvärde per bit

Näringsvärdet är beräknat per bit på 20 bitar.
Energi1662 KJ / 397 kCal
Fett20 g
Salt0.38 g
Kolhydrater50 g
Protein5 g

Testa liknande recept

  • Somrig mazarintårta med färska bär
    Betyg 4.4 av 5.33 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Mazarinbakelse
    Betyg 2.8 av 5.10 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Pepparkaksbollar
    Betyg 2.9 av 5.152 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Mazarinkaka med saffran och apelsin
    Betyg 3.4 av 5.46 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer
    Receptet tar Under 45 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Björnbärsmazarin
    Betyg 3.6 av 5.42 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad