Julig mazarinkaka i långpanna med citrus- och saffransglasyr

Mazarinkaka i långpanna som dessutom har en härligt färgglad glasyr som smakar både citrus och saffran. Det här kan bli julens absoluta favoritkaka. Kaksmeten görs som i klassiska mazarinen med mandelmassa och smaksätts med både skal och saft från citron och apelsin.

Ingredienser
ca 20 bitar
Kaka
1 - 2 citroner (skal från 1 citron och 0,75 dl saft till kaka och glasyr, 20 bitar)
1 - 2 apelsiner (skal från 1/2 apelsin och ca 1 dl saft till kaka och glasyr för 20 bitar)
400 g mandelmassa
300 g smör
3 1/2 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
2 krm salt
Glasyr
2 förp saffran (à 0,5 g)
ca 2 msk citronsaft (se ovan)
ca 2 msk apelsinsaft (se ovan)
4 dl florsocker
50 g rostade mandelspån
Gör så här
00:25:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat per bit på 20 bitar.
Energi1662 KJ / 397 kCal
Fett20 g
Salt0.38 g
Kolhydrater50 g
Protein5 g
Kommentarer
8 stOm jag ska göra denna i en springform 22-24cm, hur ska jag anpassa receptet, halvera eller hur mkt ska jag ta bort?
Ewa anna-pia
Hej! Anna-Pia! Jag skulle halvera receptet, blir lite högre men det kommer att funka. Hälsningar Niclas
ICA-köket
Enligt receptet ska man inte låta kakan svalna innan man brer på glasyren. Kan detta verkligen stämma?
Theresia
Hej Theresia! Ja det är tanken, det är lättare att bre ut glasyren när kakan fortfarande är varm eller i alla fall ljummen. Hoppas du gillar kakan. Vänliga hälsningar Harriet
ICA-köket
Glasyren smakar rejält av saffran och då tog jag bara en påse, blandade i lite vaniljsocker för att dämpa lite. Blir för tjock med 4 dl florsocker, 3 räcker.
Sofia
Är receptet ovan nu uppdaterad med rätt vätskemängd?
Maria
Hej Maria! Ja det stämmer, receptet är uppdaterat. Hoppas du gillar kakan. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Varning för alldeles för mkt vätska till glasyren! Blir alldeles för rinnig!! Gjorde misstaget att försöka rädda upp det med mer florsocker vilket resulterade i en oätlig toksöt glasyr som fick slängas. Tråkigt.
Sofia
Hej Sofia och ni andra som kommenterat glasyren! Vi har stämt av med receptkreatören och har uppdaterat mängderna citrusjuice i glasyren. Ber om ursäkt för att den inte riktigt höll måttet. Hälsningar Ulrika
ICA-köket
Glasyren blev alldeles för lös, fick den inte att "stanna" alls! Och färgen på bildens glasyr är ju ljust gul, men med 2 påsar saffran, som det står i receptet, blir den ju mörkt orange. Själva kakan blev god, men glasyren var en besvikelse, måste vara felräknat/felskriven! Så tyvärr blir ju betyget lågt på detta vis! yvonne
Yvonne
Detta ska provlagas! Ser som sagt ut att vara för mycket vätska i glasyren för att få rätt konsistens. Jag tror att man bör skala ner det något. Kanske 2 matskedar apelsinsaft och 2 matskedar citronsaft.
Jens
Glasyren blev alldeles för lös. Hade i mer florsocker men det hjälpte inte riktigt. Man får äta den halvfryst. 😅 Men jag älskar ju saffran så den blir nog god ändå.
Carina