UNDER 45 MIN | Medel

Jordärtskocksoppa med curry och mandel

Jordärtskocka, curry och mandel är kanske inte den vanligaste kombinationen i en soppa men det är så gott! Denna lena gyllengula soppa piggar upp både vardag och fest och mandeln ger ett härligt crunch på toppen.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs jordärtskockor, lök och vitlök i oljan i en kastrull utan att det tar färg. Tillsätt curryn efter någon minut.
  2. Häll på vin och vatten. Tillsätt smulade buljongtärningar. Koka tills jordärtskocksbitarna är mjuka, ca 15 minuter.
  3. Mixa till en soppa med en stavmixer, direkt i kastrullen. Tillsätt grädde och krydda med salt och peppar. Låt koka upp.
  4. Till servering: Servera med mandelspån och strö gärna över lite koriander.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 500 g jordärtskockor
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk curry
  • 2 dl torrt vitt vin (eller matlagningsvin)
  • 8 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl grädde
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
Till servering
  • 1/2 dl rostade mandelspån
  • koriander

Näringsvärde
Per portion

Energi 2245 kJ / 536 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept