Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Järpar med gräddig lökragu

En underbart värmande vintermiddag i form av smakrika järpar och en gräddig lökragu med fyllig smak. Detta är en rätt som både är enkel att laga och väldigt delikat. Servera allt med nykokt potatis, en grön krispig sallad och något gott att dricka.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 50, 2016
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200˚C.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Järpar: Blanda ströbröd och vatten i en stor bunke. Låt stå någon minut. Blanda ner ägg, färs, senap, salt och peppar. Forma färsen till järpar.
  4. Bryn dem runt om i oljan i en stekpanna. Lägg järparna i en ugnssäker form eller sätt in stekpannan (om den tål det) mitt i ugnen ca 8 minuter.
  5. Lökragu: Skala och skiva båda lökarna. Stek löken i smöret i en stekpanna på svag värme tills den är gyllenbrun och mjuk. Strö över sockret och låt det smälta.
  6. Blanda grädde, mjölk och majsstärkelse och häll ner i pannan. Låt sjuda någon minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  7. Ansa och skiva salladslöken och vänd ner i pannan.
  8. Till servering: Servera järparna med nykokt potatis, lökragu och sallad.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd (kan innehålla mjölkprotein) eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd matfett, grädde och mjölk utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädde och mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.
Gör äggfri: uteslut ägget.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g fast potatis
Järpar
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 dl vatten
  • 1 ägg
  • ca 500 g blandfärs
  • 2 msk dijonsenap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 msk olja
Lökragu
  • 1 rödlök
  • 1 silverlök
  • 2 msk smör
  • 2 tsk socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 msk majsstärkelse
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
Till servering
  • 1/2 kruka krispsallad
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 3286 kJ / 785 kCal