Japchae – sötpotatisnudlar med tofu och svamp

Japchae är en koreansk nudelrätt på glasnudlar gjorda av sötpotatis. Här lagas den med tofu, svamp och bladspenat och smaksätts med soja, sesamolja och gochujang – perfekt för en snabb vardagsmiddag.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2024

Ingredienser
4 portioner
1 förp fast tofu (à 400 g)
3 msk rapsolja
3 msk japansk soja
2 msk gochujang eller sambal oelek
2 msk sesamolja
3 msk strösocker
2 msk ris- eller vitvinsvinäger
4 gula lökar
300 g svamp (t ex ostronskivling eller shiitakesvamp)
200 g färsk bladspenat
250 g glasnudlar (gärna sötpotatisnudlar)
Gör så här
00:10:00
00:05:00
00:04:00
00:01:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på glasnudlar.
Energi2430 KJ / 581 kCal
Fett22 g
Salt3.5 g
Kolhydrater80 g
Protein13 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Balansen mellan nudlar och övriga ingredienser kunde vara bättre, blir mycket nudlar. Skulle kunna tillsatt broccoli eller riven morot. Tog bara 2 lökar och kändes absolut tillräckligt, skulle eventuellt byta en viss del till salladslök istället. Vi tyckte det var något smakfattigt överlag. Tillagningstiden var mycket längre än angivet.
Lina
2025-08-13Ni kan inte heller ha gochujang och sambal oelek som likvärdiga alternativ. Väldigt stor skillnad.
Erik
2025-08-06Bra potential, men sjukt dåligt skrivet recept. T.ex mitt i ska man ställa sig och skala och hacka 4 gula lökar, istället för stt vara en del av preppen i början? Och 4?? Jag tog bara 3 och blev väldigt lökig ändå. Tog förresten över 1h, inte under 30 min!!
Erik
2025-08-06