Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Medel

Jämtländsk "vilt"-gryta

Bjud på en snabb och krämig jämtländsk "vilt"-gryta gjord på quorn eller sojastrimlor. Enbären och rosmarinen i din goda gryta passar utmärkt med tillbehören av kokt potatis eller ris, extra gelé och haricots verts.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Blötlägg svampen i vatten ca 15 minuter.
  2. Om du använder sojastrimlor, tillaga dem enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skala och hacka löken. Stöt enbären i en mortel. Fräs löken i smör i en stor stekpanna eller gryta utan att den får färg.
  4. Häll av och krama ur svampen men behåll blötläggningsvattnet. Tillsätt quorn eller sojastrimlor och svamp till löken, låt fräsa ca 4 minuter.
  5. Häll på grädde, portvin och ca 1 dl (för 4 port) av blötläggningsvattnet. Rör ner rosmarin, enbär, gelé och soja. Krydda med peppar och ev lite salt. Låt småkoka ca 5 minuter under lock.
  6. Strö ev över persilja och servera med kokt mandelpotatis eller ris, extra gelé samt gärna vitlöksfrästa haricots verts.

För alla

Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj sojastrimlor i stället för quorn. Använd laktosfri grädde och laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: välj sojastrimlor i stället för quorn. Byt grädden mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och smöret mot mjölkfritt matfett eller olja.
Gör äggfri: använd sojastrimlor, quorn innehåller äggvita.

Näringsberäkningen är inkl. potatis.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 dl torkad svamp t ex trattkantareller
  • 2 dl vatten
  • 1 påse fryst quorn i strimlor (à 300 g) eller torkade sojastrimlor (à 125 g)
  • 1 gul lök
  • 1 tsk enbär
  • 1 msk smör
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 dl portvin
  • 1 tsk torkad rosmarin eller färsk rosmarin (1 tsk torkad motsvarar 1 msk hackad färsk rosmarin)
  • 2 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 1/2 msk japansk soja
  • 1 krm svartpeppar
  • ev salt
  • ev 1/2 dl hackad bladpersilja till garnering
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1258 kJ / 301 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept