UNDER 15 MIN | Medel

Inkokt lax med örtsås

Att göra inkokt lax är kanske inte det vanligaste, men det borde det bli med tanke på hur gott resultatet är! Låt laxen stå 10 minuter i en varm lag för att sedan serveras med kokt potatis och en krämig örtsås med basilika som bas. Addera lite salladsblad på tallriken innan servering och middagen är redo att njutas av.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 24, 2020
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Koka potatisen.
  2. Inkokt lax: Skär bort skinnet från laxen och skär den i portionsbitar.
  3. Koka upp vatten, ättika, pepparkorn och salt i en kastrull. Koka i ca 10 minuter.
  4. Lägg i laxen och dra av kastrullen från värmen. Låt stå ca 10 minuter i den varma lagen.
  5. Örtsås: Hacka basilikan och blanda med fraichen, senapen och honungen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Skär salladen i bitar.
  7. Servera laxen med potatis, sallad och örtsås.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 900 g potatis
Inkokt lax
  • 600 g laxfilé
  • 1 l vatten
  • 1/2 dl ättika 12%
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1/2 msk salt
Örtsås
  • 1/2 kruka basilika
  • 2 dl sojabaserad crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk flytande honung
  • salt
  • peppar
  • 1/2 kruka sallad

Näringsvärde
Per portion

Energi 2536 kJ / 606 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept