UNDER 45 MIN | Medel

Indiska blomkålsbollar

Frasgoda vegetariska blomkålsbollar som påminner om falafel i utseende och konsistens, men med en helt egen ljuvlig smak. Ajwainfrön är en krydda som påminner om timjan i doften och libbsticka i smaken. Perfekt även som plockmat på buffén!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär bort blasten från blomkålen. Riv resten grovt på ett rivjärn. Krama ut ev vätska.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt blomkålsriv, ingefära och ägg. Krydda med salt. Blanda väl. Forma till ca 20 bollar (för 4 portioner).
  3. Värm rikligt med rapsolja i en tjockbottnad kastrull till ca 160°C.
  4. Fritera bollarna i omgångar tills de är gyllenbruna runt om, 3–5 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Servera gärna blomkålsbollarna med Kryddig tomatsås.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Innehåller ägg.

Tips

Frityroljan kan användas igen. Sila av, häll på flaska och ställ i kylen. Använd exempelvis till vårrullar, friterad fisk eller hemgjorda pommes frites.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 blomkålshuvud (à ca 700 g)
  • 1 krm chilipulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 1/2 dl kikärtsmjöl eller sojamjöl
  • 1 tsk torkad timjan eller samma mängd mortlade ajwainfrön
  • 1 krm bakpulver
  • 2 tsk finriven färsk ingefära
  • 1 ägg (medium)
  • 1 tsk salt
  • rapsolja till fritering

Näringsvärde
Per portion

Energi 842 kJ / 201 kCal