Indisk sötpotatisgryta med kikärtor och chili
Hitta hettan i vardagen med denna sötpotatisgryta från Indien. Kikärtor, chili och ingefära gör den här grytan till en riktig hälsobomb. En vegetarisk dröm helt enkelt.
Ingredienser
4 portioner
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 förp kokta kikärtor (à 400 g)
ca 500 g sötpotatis
4 port fullkornsris
2 msk olivolja
1 msk svarta senapsfrön
1 1/2 tsk kummin
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk curry
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
400 ml lätt kokosmjölk
10 cocktailtomater (gärna romanticatomater)
1 lime
salt och svartpeppar
1 kruka koriander
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2652 KJ / 627 kCal
Fett18 g
Salt2 g
Kolhydrater95 g
Protein16 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Använde vanlig kokosmjölk och spiskummin, hoppade över senapsfrö. Mycket bra resultat som räckte till 7 portioner.
Mitra
2023-12-28Skippade kummin och tog mangocurry istället för vanlig curry. Inga senapsfrön heller. Körde på vanlig fetthalt på kokosmjölken, för att få det lite krämigare. Trevlig gryta med lite matigare känsla.
Susanne
2023-01-30Jag gissar att receptet har felöversatts från engelskans ”cumin” som betyder spiskummin och inget annat. (Kummin som används i bröd och snaps heter ”caraway” tror jag, och är nog inte den smaksättning som avses i detta recept med indiska influenser.)
Mikael
2022-04-14