Indisk sötpotatisgryta med kikärtor och chili

Hitta hettan i vardagen med denna sötpotatisgryta från Indien. Kikärtor, chili och ingefära gör den här grytan till en riktig hälsobomb. En vegetarisk dröm helt enkelt.

Ingredienser
4 portioner
3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 förp kokta kikärtor (à 400 g)
ca 500 g sötpotatis
4 port fullkornsris
2 msk olivolja
1 msk svarta senapsfrön
1 1/2 tsk kummin
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk curry
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
400 ml lätt kokosmjölk
10 cocktailtomater (gärna romanticatomater)
1 lime
salt
svartpeppar
1 kruka koriander
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2652 KJ / 627 kCal
Fett18 g
Salt2 g
Kolhydrater95 g
Protein16 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
22 stSå otroligt god!! 50% av vattnet och den blir perfekt i smak och konsistens. Tog bruna senapsfrön för hade inte svarta och de smakade bra de också.
Emy
Gott! Hoppade ris och senapsfrö, använde vanlig kokosmjölk, lade till morötter. Ska testa ha i lite jordnötter eller cashewnötter, tror det kan bli bra. Blev 5 portioner för mig.
Erika
Använde vanlig kokosmjölk och spiskummin, hoppade över senapsfrö. Mycket bra resultat som räckte till 7 portioner.
Mitra
Skippade kummin och tog mangocurry istället för vanlig curry. Inga senapsfrön heller. Körde på vanlig fetthalt på kokosmjölken, för att få det lite krämigare. Trevlig gryta med lite matigare känsla.
Susanne
Jag gissar att receptet har felöversatts från engelskans ”cumin” som betyder spiskummin och inget annat. (Kummin som används i bröd och snaps heter ”caraway” tror jag, och är nog inte den smaksättning som avses i detta recept med indiska influenser.)
Mikael
Den här gör jag ofta, men har anpassat lite. Tagit bort kummin det gillar jag inte. Tar kokosmjölken (vanlig ej lätt) och fyller sedan på med vatten till lagom konsistens, beror lite på hur mkt sötpotatis jag har (storleken på den....) men oftast mindre än i receptet. Kikärtorna sparar jag till bara ngn minut kvar så de blir "tuggiga". Vänder också ner spenat i slutet med tomaterna. Oftast äter jag utan ris bara som den är, mannen hemma vill ha ris också.
Maria
För mycket kummin, smaken tar över, skulle skippat den helt och hållet och använt andra kryddor
Iuliia
Vi vuxna tyckte att, det var gott, ungdomarna i familjen tyckte att det skulle ha varit kyckling istället för kikärtor. Använde alla kryddor för utom senapsfrö.
Ulrika
Jättegoda smaker. La till lite färsk spenat och tortilla bröd till. Rekommenderas!
Jessica
Så mycket smak, supergod. Modifierade oxå lite, hade inga senapsfrön, tog spiskummin, hälften av vattnet och löken och vanlig kokosmjölk. Skippar tomaterna till nästa gång.
Helena