Indisk linssoppa ”Mulligatawny”

204
14 Klimatsmart
Indisk linssoppa ”Mulligatawny”

En krämig variant av en klassisk indisk soppa. En härlig kombination av värmande kryddor ihop med röda linser ger en lättlagad, nyttig och underbart god vegetarisk rätt. Toppa soppan med turkisk yoghurt för en frisk avrundning och lite chili för extra hetta.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2015

Indisk linssoppa ”Mulligatawny”

Ingredienser

4 portioner
1
gul lök
2
vitlöksklyftor
1
morot
1
bit purjolök (à ca 10 cm)
1
röd chili (t ex spansk peppar)
3 dl
torkade röda linser
1 msk
riven färsk ingefära
1 1/2 msk
olja
1 msk
curry
1
kanelstång
3
gröna kardemummakapslar eller 1/2 krm malen kardemumma (för 4 portioner)
13 dl
vatten
2 tsk
salt
1
burk kokosmjölk (à 400 ml)
2 msk
färskpressad citronjuice
-
turkisk yoghurt och malen torkad chilifrukt till servering

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Byt ut yoghurt mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

204

Kommentarer

Mari

2021-01-05

Lägg i två hönsbuljongtärningar och öka mängden. Servera med kycklingbitar och koriander så blir det extra bra.

Britt

2020-10-23

Minska mängden vatten till 9 dl och salta mer. Lägg gärna till bladkoriander.

Annica

2020-10-22

Har gjort denna soppan flera ggr. Men lägger i extra av allt. Då blir den bra. Ett gott bröd till rekommenderas.

Näringsvärde per portion

Energi 1631 KJ / 390 kCal
Fett 31 g
Salt 3.82 g
Kolhydrater 17 g
Protein 9 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept