Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hickorydoftande fläsk med äppelkompott

Ett smakrikt och matigt recept på hickorydoftande fläsk med utsökt äppelkompott och rotfruktspuré. Du gör det av bland annat rimmat fläsk, äpple, salladslök, pepparrot, potatis, jordärtskocka och grädde. Mättande och gott!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lägg fläsket i dubbla plastpåsar. Blanda liquid smoke med vatten och häll över fläsket i påsen. Knyt ihop och låt marinera i kylskåp ca 4 timmar.
  2. Sätt ugnen på 125°C. Ta upp fläsket ur marinaden, låt rinna av. Stek i omgångar i olja i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form och varmhåll i ugnen.
  3. Äppelkompott: Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Skär salladslöken i strimlor. Blanda med pepparrot, ättika, vatten och honung. Täck över och ställ i kylen.
  4. Puré: Skala och skär potatisen och jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
  5. Värm grädden och mjölken.
  6. Häll av potatisen och jordärtskockorna och låt ånga av. Mosa dem med en gaffel eller potatisstöt.
  7. Blanda i den varma gräddmjölken och smöret. Krydda med salt och peppar.
  8. Rör ner hälften av persiljan i äppelkompotten. Servera fläsket med purén och kompotten. Garnera med resten av persiljan.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 600 g rimmat fläsk (i skivor)
  • 1 1/2 msk Liquid smoke (hickory rökextrakt)
  • 1 dl vatten
  • olja till stekning
Äppelkompott
  • 2 syrliga äpplen
  • 2 salladslökar
  • 1 msk riven pepparrot
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 3/4 dl vatten
  • 4 msk flytande honung
  • 1 dl hackad persilja
Puré
  • 600 g potatis (mjölig sort)
  • 600 g jordärtskocka
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
Lägg till i inköpslistan