ÖVER 60 MIN | Medel

Hemmagjord gnocchi med brynt smör och salvia

Älskar du också potatisgnocchi? Hemmagjord gnocchi är både pyssligt och supergott! Här ett lyxigt men enkelt recept där vi serverar gnocchin stekt med ljuvligt brynt smör, smakrik salvia och riven parmesan.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Gnocchi: Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och låt svalna lite. Pressa genom potatispress i en bunke.
  2. Blanda den pressade potatisen med ägg och salt till ett mos. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös men kan formas med hjälp av mjölade händer.
  3. Rulla degen till 2–3 cm tjocka rullar på mjölad bänk. Skär i 3 cm stora bitar. Tryck till lätt med gaffel och lägg på mjölat underlag.
  4. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Koka gnocchin i omgångar ca 5 minuter, de är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Brynt smör: Plocka bladen från salvian. Bryn smöret tills det doftar nötigt. Ta från värmen och rör ner salvian.
  6. Gnocchi: Stek gnocchin i smör och olja i en stor stekpanna tills den är gyllene. Smaka av med salt och peppar.
  7. Till servering: Lägg upp gnocchin på tallrikar och toppa med salviasmöret och riven parmesanost.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Osten kan innehålla löpe.

Näringsvärdet är beräknat på 4 port.

Ingredienser

Portioner: 4-6
Gnocchi
  • 900 g potatis (gärna amandine, colomba eller melody)
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 3 - 4 dl vetemjöl (+ extra till utbakning)
  • 2 msk smör (till stekning)
  • 2 msk olja (till stekning)
  • svartpeppar
Brynt smör med salvia
  • 1 kruka salvia
  • 50 g smör
Till servering
  • ca 1 dl riven parmesanost

Näringsvärde
Per portion

Energi 2828 kJ / 677 kCal

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept