Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Potatisgnocchi med salvia, zuccini och purjolök

Hemgjorda potatisgnocchi är matpyssel som ger höga smakpoäng. Enklare än vad man kan tro, följ bara instruktionerna. Den goda potatisgnocchin behöver sedan bara några få utvalda tillbehör för att bli en kulinarisk höjdare. Här serverar du gnocchin med salviadoftande zucchini och purjolök till en grön gourmetmiddag.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ansa och skär zucchinin i tärningar, ca 1 cm stora. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Plocka salviabladen och skär dem grovt.
  2. Stek purjolöken och zucchinin i olivoljan i en stekpanna 3-4 minuter, blanda i salvian och smaksätt med salt och peppar. Lägg grönsakerna på en tallrik.
  3. Gnocchi: Koka potatisen sakta med skalet på. Ånga av den ordentligt så att den blir så torr som möjligt. Låt den svalna något innan den skalas. 
  4. Pressa försiktigt potatisen genom en potatispress ner i en vid bunke. Man vill hålla potatisen så luftig som möjligt.
  5. Blanda försiktigt ihop potatis, ägg, mjöl, salt och peppar till en deg. Degen ska vara ganska lös och inte för mycket arbetad. Mjöla händerna så att degen inte fastnar.
  6. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
  7. Dela degen i 4 delar (för 4 port). Rulla varje del på ett lätt mjölat bord till en ca 2 cm tjock rulle, (ca 50 cm lång), tänk på att mjöla händerna. Dela varje rulle i 2 halvor, lägg halvorna bredvid varandra och skär drygt 1 cm stora gnocchi, mjöla kniven så att gnocchin inte fastnar. 
  8. Rulla de skurna gnocchibitarna, lätt på handen, till små ovala bollar. Tryck till med en gaffel för att få ett randigt mönster i gnocchin.
  9. Koka gnocchin sakta 3-4 minuter. De flyter upp när de börjar bli klara, koka ytterligare någon minut då de flyter upp. 
  10. Ta försiktigt upp gnocchin med en hålslev, låt dem rinna av ordentligt. Lägg dem på ett lätt oljat bakplåtspapper så att de inte fastnar. 
  11. Stek gnocchin i olivoljan i en varm stekpanna tills de får fin färg, vänd dem försiktigt.  Tillsätt grönsakerna. Häll på 1/2 dl av kokvattnet (för 4 port) och rör ner smöret. Smaksätt med salt och peppar
  12. Till servering: Servera gnocchin med hyvlad parmesan.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: köp färdigagjorda glutenfria gnocchi.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Uteslut parmesan eller byt ut mot mjölkproteinfri ost.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 zucchini
  • 1 purjolök
  • 1 kruka salvia
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
Gnocchi
  • 900 g fast potatis
  • 2 ägg
  • ca 4 dl vetemjöl (240 g + extra till utbakning)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl kokvatten (från gnocchin)
  • 1 msk smör
Till servering
  • hyvlad parmesanost
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2445 kJ / 584 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

ICA återkallar ICA Wrap med tonfisk Läs mer