Hembakt pizza på italienskt vis
Denna hemmagjorda pizza får sina gudomliga smaker från fräsch tomatsås och en härlig pesto på basilika. Den italienska pizzan toppar du med krämig mozzarella, lufttorkad skinka och basilikablad, en fullträff till helgen!
Ingredienser
4 portioner
Pizzadeg
3 dl kallt vatten
1/3 paket jäst (1/4 paket motsvarar ca 12 g)
2 tsk socker
2 msk olivolja
1 1/2 tsk salt
7 - 7 1/2 dl vetemjöl (7 1/2 dl motsvarar ca 450 g)
vetemjöl till utbakning
Tomatsås
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (à 400 g)
1 tsk oregano
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Pizzatopping
2 mozzarella i skivor (à 125 g)
2 paket lufttorkad skinka (à 80 g)
1/2 påse rostade pinjenötskärnor
basilikablad
Pesto
1 dl ost av sveciatyp
1 grovhackad vitlöksklyfta
1 kruka basilika
1/2 påse rostade pinjenötskärnor
1/2 dl olivolja
salt
peppar
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi4739 KJ / 1133 kCal
Fett64 g
Salt6.58 g
Kolhydrater95 g
Protein42 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Varför inte skriva ut 17g jäst?
Henrik
2024-05-23Hej, glömde att lägga i deg olivolja , kan man göra det i efterhand
Rasema
2022-10-14Hur länge kan pizzadegen förvaras i kylen? Fortsätter den att jäsa och blir förstörd eller kan den ligga i kylen ett par dagar?
Sanna
2022-07-08Hej Sanna! Vi rekommenderar inte att ha degen längre än ca 24 timmar i kylen. Om degen jäser för länge riskerar den att bli överjäst. Hoppas att du gillar pizzareceptet! Hälsningar Elina
Redaktionen
2022-07-11