Hembakt pizza på italienskt vis | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Hembakt pizza på italienskt vis

Denna hemmagjorda pizza får sina gudomliga smaker från fräsch tomatsås och en härlig pesto på basilika. Den italienska pizzan toppar du med krämig mozzarella, lufttorkad skinka och basilikablad, en fullträff till helgen!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Deg: Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt vatten, socker, olja och salt. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen 5–10 minuter för hand. Täck bunken med bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa i kylen 12–24 timmar.
  2. Tomatsås: Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja 3–4 minuter i en kastrull.
  3. Låt tomatpurén fräsa med mot slutet. Tillsätt krossade tomater, oregano och socker. Låt koka upp och sjud såsen på svag värme ca 20 minuter. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
  4. Sätt ugnen på 250˚C.
  5. Knåda degen lätt och kavla ut den på mjölat underlag. Lägg över på en bakpappersklädd plåt eller långpanna, ca 30 x 40 cm (för 4 port), och platta ut den ända ut i kanten på pappret (eller låt alla göra sin egen pizza).
  6. Pensla gärna kanterna med lite olja och förgrädda pizzabottnen i mitten av ugnen 5–8 minuter så blir den extra knaprig och mindre blöt. Bred på tomatsås och fördela mozzarellan på pizzabottnen.
  7. Grädda pizzan i mitten av ugnen 10–12 minuter, tills osten fått fin färg. Fördela skinkskivorna över pizzan. Strö över pinjekärnor och lägg på basilikablad.
  8. Pesto: Mixa riven sveciaosten med grovhackad vitlöksklyfta, basilika (men spara några blad till garnering), rostade pinjekärnor och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Klicka peston på den nygräddade pizzan och njut.

För alla

Fri från ägg. 
Innehåller gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri mozarella.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt alternativ till ost.

Tips

Förenkla! Gör en kallrörd tomatsås på krossade tomater, pressad vitlök, tomatpuré och oregano. Smaka av med salt och peppar.

Ingredienser

Portioner: 4
Pizzadeg
  • 3 dl kallt vatten
  • 1/3 paket jäst (1/4 paket motsvarar ca 12 g)
  • 2 tsk socker
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 7 1/2 dl vetemjöl (7 1/2 dl motsvarar ca 450 g)
  • vetemjöl till utbakning
Tomatsås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater (à 400 g)
  • 1 tsk oregano
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
Pizzatopping
  • 2 mozzarella i skivor (à 125 g)
  • 2 paket lufttorkad skinka (à 80 g)
  • 1/2 påse rostade pinjenötskärnor
  • basilikablad
Pesto
  • 1 dl ost av sveciatyp
  • 1 grovhackad vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 1/2 påse rostade pinjenötskärnor
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 4739 kJ / 1133 kCal

Klimatguide

1,4 - 2,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept