Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Helstekt mandelkyckling med citron och honung

Här lagas hela middagen på en och samma plåt. Den helstekta kycklingen får både fin färg och underbart god smak när den penslas med citron­ och honungssmör. För att inte tala om det spanskinspirerade mandel- och vitlöksströsslet som den toppas med. Mums!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär morot och palsternacka i grova bitar. Skala löken och ansa fänkålen. Skär i klyftor. Blanda grönsakerna med oljan, 1⁄2 tsk av saltet (för 4 portioner) och 1 krm av pepparn (för 4 portioner).
  3. Smält smöret och blanda med citronjuice, skal och honung.
  4. Lägg kycklingen med bröstsidan nedåt på en skärbräda. Klipp längs med ryggbenet. Klappa in kycklingen med resterande salt och peppar.
  5. Lägg kycklingen med skinnsidan upp i en långpanna. Tryck till och platta ut den. Pensla den med lite av citronsmöret. Ställ in mitt i ugnen 15 minuter.
  6. Skala och finhacka vitlök. Finhacka mandeln. Blanda vitlök och mandel.
  7. Ta ut kycklingen. Fördela grönsakerna runt kycklingen. Pensla kycklingen med lite av citronsmöret.
  8. Fortsätt att ugnslaga ca 15 minuter. Ta ut kycklingen och vänd runt grönsakerna. Pensla kycklingen med resten av smöret. Fördela mandel- och vitlöksblandningen över kyckling och grönsaker.
  9. Tillaga ytterligare ca 20 minuter tills kycklingen är färdig. Skär ett snitt i lårbenet och kontrollera att klar köttsaft kommer ut.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: Byt smör mot mjölkfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 hel färsk kyckling (à ca 1 kg)
  • 3 morötter
  • 3 palsternackor
  • 2 gula lökar
  • 1 stor fänkål
  • 1 msk olja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 3 krm peppar
  • 50 g smör
  • färskpressad juice och finrivet skal av 1/2 citron
  • 1 msk honung
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl sötmandel
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1781 kJ / 426 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept