Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ajo blanco

Ajo blanco är en krämig och god soppa som du tillagar genom att mixa bland annat bröd, vitlök, mandlar, olja och vinäger. Soppan får till slut en slät och jämn konsistens och serveras kall med rostad mandel och söta vindruvor.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2011
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Kantskär och bryt brödet i mindre bitar. Lägg det i en bunke med kallt vatten, låt stå 10 minuter. Skala och grovhacka vitlöken. Pressa ut vattnet ur brödet.
  2. Lägg bröd, mandlar och vitlök i en matberedare. Mixa väl. Häll i olivoljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Tillsätt vinäger och vatten, mixa ytterligare en liten stund.
  3. Sila soppan genom en finmaskig sil, det kan ta en stund men är viktigt för att få en slät konsistens. Använd baksidan av en sked för att pressa ut vätskan.
  4. Späd soppan med vatten till önskad konsistens. Krydda med salt och peppar. Ställ soppan i kylen minst 3 timmar.
  5. Rosta mandelspånen i en torr och het stekpanna.
  6. Dela och kärna ur vindruvorna. Häll ca 1 1/2 dl soppa i varje tallrik (det blir lite över om någon vill ta om). Toppa med vindruvor och mandelspån. Ringla till sist över lite olja.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i brödet.
Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.

Tips

Servera mandelsoppan riktigt kall. Späd med lite vatten om soppan känns för krämig.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 150 g sötmandel
  • 200 g vitt matbröd (t ex italienskt lantbröd)
  • 3 dl kallt vatten
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl olivolja
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 1/2 dl vatten att mixa med
  • ca 1 3/4 dl vatten att späda soppan med
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 3 msk mandelspån
  • 20 gröna vindruvor
  • olivolja till servering
Lägg till i inköpslistan