Helstekt kyckling med rotfrukter
Tillaga en hel kyckling i ugnen tillsammans med potatis, palsternacka och äpple och aromatiska örter som timjan eller rosmarin. En god och värmande middag som sköter sig själv i ugnen och mättar många.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2022
Ingredienser
6 portioner
Kyckling
4 vitlöksklyftor
1/2 dl balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 msk farinsocker
6 timjan- eller rosmarinkvistar
1 1/2 dl vatten
1 hel färsk kyckling (à ca 1 1/2 kg)
1 1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Rotfrukter
500 g palsternacka
500 g fast potatis
3 små röda äpple
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
Till servering
rödlök
färsk bladpersilja
senap
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3004 KJ / 720 kCal
Fett40 g
Salt4 g
Kolhydrater37 g
Protein52 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Otroligt god rätt! Smakrik, saftig och kändes lyxig. Jag lyssnade på de i kommentarerna och lade kycklingen för sig själv i ugnsfast form först, täckt med folie och potatis och palsternacka på en plåt som jag tog ut när de såg ganska klara ut. Sen adderade jag äpplen, potatis och palsternacka till kycklingen de sista 30 minuterna utan folie. Det blev supergott!
Andrea
2024-09-27En härlig rätt med många smaker från trädgården i september.
Lennart
2024-09-20Kyklingen blev saftigt och god. Det var lite svårt att få plats med rotfrukterna samtidigt men det löste sig.
Hans-jörgen
2023-03-10