Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Helstekt kalvfilé med sherry- och salviasås

(53)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Rosastekt kalv tillsammans med sherry- och salviasås gör vem som helst lycklig. Den här lyxiga kötträtten på kalvfilé som helsteks i ugn, bildar utmärkt festsällskap med den smakrika såsen på schalottenlök, sherry, salvia, honung och lite balsamvinäger.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 6
  • ca 1 kg kalvfilé
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
Sherry- och salviasås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 2 1/2 dl torr sherry
  • 1 1/2 msk finhackad färsk salvia eller torkad (1 1/2 msk färsk motsvarar 1/2 msk torkad)
  • 1 1/2 msk konc kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk honung
  • salt och peppar
  • 1/2 msk balsamvinäger
  • eventuellt majsstärkelse (Maizena)
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före nyårsafton: Börja med såsen. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken mjuk och glansig i smör i en kastrull. Tillsätt sherry, salvia, kalvfond och grädde. Koka ihop ca 15 minuter.
  3. Rör ner honung och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Red ev med lite majsstärkelse för en tjockare sås. Låt svalna och ställ i kylen. Hit kan förberedas.
  4. Nyårsafton, ca 2 timmar före servering: Putsa köttet och torka torrt med hushållspapper. Krydda runt om med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form.
  5. Sätt ugnen på 150°C. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ugnsstek tills temperaturen är 56–58°C.
  6. Ta ut och linda in köttet i ugnsfolie. Låt vila 20–30 minuter.
  7. Värm såsen. Skär köttet i skivor och lägg upp. Servera med såsen, Päronpuckarna och Rotfruktsknytena.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Använd laktosfria produkter av grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden och byt grädden mot ris, havreeller sojabaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden.