Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Kalvytterfilé med sommarprimörer och gräddsås

Kalvytterfilé med sommarprimörer och gräddsås kräver lite extra i köket, men det är värt det engagemanget. Köttet är jättegott och tillsammans med morot, palsternacka och rödbeta blir det en smakupplevelse.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Putsa kalvytterfilén. Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i en stekpanna i smör.
  3. Lägg ut dubbla ark aluminiumfolie på bänken och linda in köttet till en "smällkaramell". Tillaga i ugnen till en innertemperatur på 56-58°C, ca 1 timme och 20 minuter. Ta ut köttet och låt det vila.
  4. Primörer: Skala och skär primörerna i bitar. Koka dem "al dente" i omgångar i lättsaltat vatten. Ta upp och kyl så att de inte förlorar sin spänst och färg.
  5. Gräddsås: Koka ihop kalvbuljong och vitt vin till hälften. Tillsätt grädden och koka ner till hälften. Smaksätt med rödvinbärsgelé. Krydda med salt och peppar.
  6. Vid servering, värm primörerna i en långpanna i ugnen i lite kokvätska och smör. Strö över flingsalt. Skär upp köttet. Servera med såsen och ev Inlagd gurka.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: byt grädden mot mjölkfri gräddersättning, tex från Beneviva eller Oatly Imat. Ersätt smöret med mjölkfritt margarin och kontrollera innehållet i fonden.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 800 g kalvfilé (kalvytterfilé alt lamm- eller fläskfilé)
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör
Primörer
  • 600 g färskpotatis
  • ca 12 knippmorötter
  • 6 små palsternackor
  • 6 små gul- eller rödbetor
  • 10 skidor sockerärtor eller annan böna
  • 3 msk smör
  • flingsalt
Gräddsås
  • 5 dl kalvbuljong (konc fond+vatten)
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 msk rödvinbärsgelè
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2730 kJ / 650 kCal
Fett: 26 g
Läs mer om näringsvärden