Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Frasiga rotfruktsknyten

(32)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Det här är ett lyxigt och smaskigt tillbehör till exempelvis kött som passar utmärkt vid festligare tillfällen som en nyårsmiddag! Fyll filodeg med härliga rotfrukter som rödbetor, morötter, palsternackor och potatisar, tillsätt lite hasselnötter och timjan– smaksuccé!

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 6
  • ca 800 g blandade rotfrukter (t ex rödbetor, morötter, palsternackor och potatis)
  • 1 1/2 tsk torkad timjan
  • 1 dl grovhackade hasselnötter
  • 150 g smör + smör till serveringen
  • 1 ägg
  • 1 paket filodeg (à 250 g)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för 6 portioner.

  1. Dagen före nyårsafton: Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär rotfrukterna i 1/2 cm tjocka stavar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringla över olja. Krydda med timjan, och peppar. Blanda runt.
  2. Rosta mitt i ugnen ca 15 minuter.
  3. Smält smöret. Vispa upp ägget. Lägg ut ett ark filodeg. Pensla med smält smör (ända ut i kanterna), lägg på ett nytt filoark, fortsätt pensla och lägg sedan på ytterligare ett ark. Skär i 4 delar. Lägg ca 1/2 dl rotfruktsblandning i mitten på varje del. Strö över lite nötter.
  4. Pensla ytterkanterna på filodegen med ägg. Vik ihop hörnen diagonalt, vrid om och gör ett så stiligt litet paket du kan. Upprepa tills du har 12 paket. Hit kan förberedas, frys i så fall in paketen.
  5. Nyårsafton, ca 30 minuter före servering: Sätt ugnen på 200°C. Lägg paketen, otinade om de har varit i frysen, på bakpappersklädda plåtar. Pensla dem med smält smör. Tillaga i ugnen i omgångar tills paketen har fått fin färg, ca 20 minuter.

För alla

Gör glutenfri: uteslut filodegen och bjud den rostade rotfruktsblandningen i portionsskålar.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Läs innehållsdeklarationen på filodegen.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Läs innehållsdeklarationen på filodegen.
Gör äggfri: läs först innehållsdeklarationen på filodegen. Uteslut ägget och pensla degen enbart med smör. Eller uteslut filodegen och bjud i portionsskålar.