Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Chèvregratinerade päronpuckar med lökmarmelad

(20)
60 MIN | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Dessa underbara små gratinerade päronpuckar är ett lyxigt tillbehör till framförallt olika kötträtter på nöt, som till exempel en rosastekt kalvfilé. Päronen och getosten bildar tillsammans med marmeladen på lök, rosmarin, honung och timjan ett välkomponerat smakpar.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2012
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 6
  • 200 g getostar av chèvretyp
  • 3 päron t ex conference (3 st motsvarar 600 g)
Lökmarmelad
  • 1/2 gul lök
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 3 msk olivolja
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före nyårsafton: Börja med lökmarmeladen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja i en kastrull.
  2. Tillsätt övriga ingredienser till lökmarmeladen och koka ihop till en mörk sirapsliknande marmelad. Hit kan förberedas.
  3. Nyårsafton: Skär getosten i cm tjocka skivor. Skär cmtjocka skivor tvärs över päronen där de är som tjockast (ta bort ev kärnor). Resten av päronen kansparas och användas till desserten.
  4. Lägg päronen på en bakpappersklädd plåt. Fördela osten på päronen. Ställ i kylen fram till tillagning. Hit kan förberedas.
  5. Strax före servering. Sätt ugnen på 225°C. Tillaga mitt i ugnen tills osten smält lite och fått fin färg, 5–8 minuter.
  6. Toppa päronpuckarna med marmeladen.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: ersätt getosten med t ex laktosfri salladsost eller smakrik hårdost.
Gör mjölkproteinfri: ersätt getosten med tofu eller annat mjölkfritt ostalternativ.