Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Helstekt entrecôte med grönpeppar och citron

Festlig helstekt entrecôte kryddad med grönpeppar, dragon och citron. Till köttet har du en robust sås av rostad vitlök, rött vin och kalvfond. Du serverar entrecôten i skivor med rostad potatis och ugnsbakade grönsaker.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2009
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Grönpepparblandning: Stöt grönpepparn grovt i en mortel och blanda med dragon, citronskal och olja. Lägg köttet i dubbla plastpåsar och klappa in blandningen på köttet. Låt ta smak i kylen över natten.
  2. Vitlökssås: Sätt ugnen på 225°C.
  3. Dela och skala vitlöksklyftorna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Rosta dem i mitten av ugnen tills de är helt mjuka, ca 10 minuter.
  4. Mosa de rostade vitlöksklyftorna och lägg i en kastrull tillsammans med tomatpurén och låt steka en liten stund. Tillsätt vin, vatten, kalvfond, balsamvinäger och socker. Låt koka ner till hälften.
  5. Sila såsen. Red den med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt sjuda ca 2 minuter.
  6. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
  7. Ta ut köttet ur påsen. Lägg det på ugnsgaller med aluminiumtäckt form under. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen.
  8. Ugnsstek tills innertemperaturen är 58-65°C (rosa-medium), ca 1 1/2 timme. Låt vila inlindat i smörgåspapper i minst 15 minuter före servering. Servera entrecôten i skivor med vitlökssås, rostad potatis och ugnsbakade grönsaker, se recepten Hasselnötsrostad potatis och Ugnsbakade grönsaker.

För alla

Fri från gluten.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg, men kontrollera innehållet i fonden.

Tips

Låt köttet bli rumsvarmt innan du steker det i ugnen. Då får det en vackrare och jämnare stekyta. Köp gärna en hängmörad entrecôte som är välmarmorerad.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 1 1/2 kg entrecôte (hel bit)
Grönpepparblandning
  • 4 msk torkad grönpeppar
  • 2 msk torkad dragon
  • finrivet skal av 2 citroner
  • 1 dl olivolja
Vitlökssås
  • 2 hela vitlökar
  • 2 msk olja
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 1/2 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 2 msk rå-/ rörsocker
  • 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer