Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Hel kyckling i ugn med apelsin, rosmarin och sötpotatisgratäng

Laga hel kyckling i ugn! Låt kycklingen ta smak av vitlök, apelsin och rosmarin, servera tillsammans med en krämig sötpotatisgratäng med fetaost, och du har en riktigt mustig och värmande middag som lagar sig själv i ugnen.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Kyckling: Blanda vitlök, salt, apelsinskal, olivolja och rosmarin. Gnid in kryddorna runt om kycklingen.
  3. Sätt in i mitten av ugnen ca 1 timme och 15 minuter eller tills kycklingen är klar. Ös kycklingen då och då med skyn.
  4. Sötpotatisgratäng: Skala och skiva potatisen. Varva med smulad fetaost i en ugnsform. Blanda grädde, mjölk, rosmarin och salt. Häll över potatisen. Sätt in i mitten av ugnen ca 1 timme. Täck ev med folie mot slutet.
  5. Servera kycklingen med sötpotatisgratängen och gärna en grönsallad.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde, mjölk och fetaost.

Tips

Laga kyckling och gratäng samtidigt i ugnen.

Ingredienser

Portioner: 6
Kyckling
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk finrivet apelsinskal
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk hackad rosmarin eller torkad (1 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
  • 1 hel kyckling (à ca 1 1/2 kg)
Sötpotatisgratäng
  • 1 1/2 kg sötpotatis
  • 150 g fetaost
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk färsk rosmarin eller torkad (1 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
  • 3/4 tsk salt
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer