Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

UNDER 45 MIN | Medel

Harirasoppa med pitabröd och yoghurt

Den morockanska soppan Harira är båda mättande och god, med sina kikärter och smaker av gurkmeja, kanel och kummin. Så klart äts den tillsammans med pitabröd och lenande youghurt. Avsluta med att hacka och strö persilja över rätten och du har en värmande hösträtt att njuta av!

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 43, 2018
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Värm pitabröden enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skiva sellerin. Skala och skär morötterna i tärningar. 
  3. Mortla kumminen. Skala och riv ingefäran.
  4. Fräs grönsakerna i olivoljan i en kastrull. Tillsätt gurkmeja, kanel, lagerblad och tomatpuré, fräs ytterligare ca 1 minut. 
  5. Tillsätt ingefära, vatten och smula ner buljongtärningarna samt häll i passerade tomater. Koka sakta ca 20 minuter.
  6. Häll kikärterna i ett durkslag, skölj dem i kallt vatten och låt rinna av. Hacka persiljan.
  7. Tillsätt kikärterna i soppan, koka upp och smaksätt med salt, sambal oelek och några droppar citronsaft.
  8. Till servering: Servera soppan med persilja, pitabröd och yoghurt.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt till mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300 g stjälkselleri
  • 200 g snackmorötter
  • 1 tsk kummin
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk mald kanel
  • 2 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 7 1/2 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 500 g passerade tomater
  • 2 förp kokta kikärter (à 380 g)
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt
  • 1/2 citron
Till servering
  • 1/2 ask persilja (à 20 g)
  • 4 pitabröd
  • 2 dl matyoghurt
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2271 kJ / 542 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer