Halstrad lax med färgglad cruditésallad på asiatiskt vis
Att halstra laxen med en nypa socker i het panna gör den krispig på ytan och ljuvligt saftig på insidan. Serveras till en fräsch och färgglad sallad med asiatisk touch och krämig, rökt majonnäs. Ett fulländat recept för både ögat och smaklökarna, som garanterat kommer imponera på middagsgästerna.
Ingredienser
4 portioner
Cruditésallad
4 blad savojkål (alt grönkål eller svartkål)
2 msk olja
1 tsk flingsalt
200 g skalade polkabetor (och/eller gulbetor)
2 st skalade morötter i olika färger (2 morötter motsvarar ca 100 g)
90 g blandade små salladsblad (t.ex. mangold, ruccola, bladspenat)
4 msk sesamfrön
2 msk neutral olja
Lax
4 bitar laxfilé med skinn (à 150 g)
1 msk salt
1 msk socker
4 msk smör
Kallrökt sojamajonnäs
2 1/2 dl matolja
1 äggula
2 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger
1 - 2 msk kallrökt soja
Dressing
3 msk limesaft
1 tsk socker
1 msk ljus soya
1 tsk riven färsk ingefära
1 riven vitlöksklyfta
3 msk neutral rapsolja
1 tsk sesamolja (frivilligt)
3/4 dl finhackad gräslök
Dekoration
körvel
oxalisblad
rädisskott
Till servering
jasminris
rökt majonnäs
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi5961 KJ / 1424 kCal
Fett113 g
Salt5.83 g
Kolhydrater59 g
Protein40 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer