Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Halstrad lax med färgglad cruditésallad på asiatiskt vis

Att halstra laxen med en nypa socker i het panna gör den krispig på ytan och ljuvligt saftig på insidan. Serveras till en fräsch och färgglad sallad med asiatisk touch och krämig, rökt majonnäs. Ett fulländat recept för både ögat och smaklökarna, som garanterat kommer imponera på middagsgästerna.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sallad: Hyvla betor och morötter mycket tunt på mandolin. Lägg i isvatten ca 15 min tills de blir lite yviga och krispiga.
  2. Lax: Under tiden, massera in laxen med salt och socker. Låt vila i rumstemp i ca 20 min.
  3. Sojamajonnäs: Blanda äggula, vinäger och senap. Mixa antingen med mixerstav i en hög behållare eller för hand i en bunke.
  4. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Mixa tills du har en tjock sås. Smaksätt med soja.
  5. Dressing: Blanda ihop allt till dressingen förutom gräslöken. Rör tills sockret lösts upp.
  6. Häll av isvattnet och slunga morötterna och betorna torra, alt torka av på handdukar. Lägg i skål och massera in dressingen, lite i taget, tillsammans med gräslöken. Låt stå.
  7. Värm en gjutjärnspanna till medelvärme. Dra bort stjälken på kålbladen och stek krispiga, smaka av med flingsalt. Lägg åt sidan.
  8. Torka av pannan och värm till riktigt het. Torka av laxen. Lägg i 2 st bitar i pannan (utan olja!) med skinnsidan nedåt i ca 1 min. Vänd försiktigt och halstra på andra sidan ca 1 min. Båda sidorna ska bli sotade. Ta av pannan från värmen och klicka i 2 msk smör. Ös laxfilerna med smöret på båda sidorna några gånger och lägg sedan åt sidan. Behåll en kärna i mitten på laxen så att den serveras saftig!
  9. Gör samma med resterande två bitar lax.
  10. Lägg upp stekt kål i botten av tallriken. Fördela cruditésallad och blandade salladsblad. Toppa med den krispiga, saftiga laxen. Strö över sesamfrön, lite extra flingsalt och eventuell dekoration. 
  11. Till servering: Servera genast med nykokt jasminris och sojamajonnäsen.

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfritt: välj mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Tips

När majonnäsen ska vispas, ställ bunken på en fuktig disktrasa så den håller sig på plats.

Eftersom sojan är kallrökt är det en smaksak hur mycket rökt smak man vill ha i sin majjo.

Ingredienser

Portioner: 4
Cruditésallad
  • 4 blad savojkål (alt grönkål eller svartkål)
  • 2 msk olja
  • 1 tsk flingsalt
  • 200 g skalade polkabetor (och/eller gulbetor)
  • 2 st skalade morötter i olika färger (2 morötter motsvarar ca 100 g)
  • 90 g blandade små salladsblad (t.ex. mangold, ruccola, bladspenat)
  • 4 msk sesamfrön
  • 2 msk neutral olja
Lax
  • 4 bitar laxfilé med skinn (à 150 g)
  • 1 msk salt
  • 1 msk socker
  • 4 msk smör
Kallrökt sojamajonnäs
  • 2 1/2 dl matolja
  • 1 äggula
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vinäger
  • 2 msk kallrökt soja
Dressing
  • 3 msk limesaft
  • 1 tsk socker
  • 1 msk ljus soya
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 3 msk neutral rapsolja
  • 1 tsk sesamolja (frivilligt)
  • 3/4 dl finhackad gräslök
Dekoration
  • körvel
  • oxalisblad
  • rädisskott
Till servering
  • jasminris
  • rökt majonnäs
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 5961 kJ / 1424 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept