Halstrad lax med färgglad cruditésallad på asiatiskt vis

27
0
Halstrad lax med färgglad cruditésallad på asiatiskt vis

Att halstra laxen med en nypa socker i het panna gör den krispig på ytan och ljuvligt saftig på insidan. Serveras till en fräsch och färgglad sallad med asiatisk touch och krämig, rökt majonnäs. Ett fulländat recept för både ögat och smaklökarna, som garanterat kommer imponera på middagsgästerna.

Halstrad lax med färgglad cruditésallad på asiatiskt vis

Ingredienser

4 portioner

Cruditésallad

4 blad savojkål (alt grönkål eller svartkål)
2 msk olja
1 tsk flingsalt
200 g skalade polkabetor (och/eller gulbetor)
2 st skalade morötter i olika färger (2 morötter motsvarar ca 100 g)
90 g blandade små salladsblad (t.ex. mangold, ruccola, bladspenat)
4 msk sesamfrön
2 msk neutral olja

Lax

4 bitar laxfilé med skinn (à 150 g)
1 msk salt
1 msk socker
4 msk smör

Kallrökt sojamajonnäs

2 1/2 dl matolja
1 äggula
2 tsk dijonsenap
2 tsk vinäger
1 - 2 msk kallrökt soja

Dressing

3 msk limesaft
1 tsk socker
1 msk ljus soya
1 tsk riven färsk ingefära
1 riven vitlöksklyfta
3 msk neutral rapsolja
1 tsk sesamolja (frivilligt)
3/4 dl finhackad gräslök

Dekoration

körvel
oxalisblad
rädisskott

Till servering

jasminris
rökt majonnäs

För alla

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfritt: välj mjölkproteinfritt matfett.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Gör så här

Tips

När majonnäsen ska vispas, ställ bunken på en fuktig disktrasa så den håller sig på plats.

Eftersom sojan är kallrökt är det en smaksak hur mycket rökt smak man vill ha i sin majjo.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

27

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 5961 KJ / 1424 kCal
Fett 113 g
Salt 5.83 g
Kolhydrater 59 g
Protein 40 g
Läs mer om näringsvärden