ÖVER 60 MIN | Medel

Grönkålspaj med svarta oliver och Västerbottensost

Krämig grönkålspaj med smakrika svarta oliver och kryddig Västerbottensost, ett perfekt avslut på dagen! Crème fraiche och örtsalt ger pajen fin karaktär. Servera gärna din krämiga paj med en vacker grönsallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Mixa alla ingredienser till pajskalet. Tryck ut i en pajform, ca 25 cm i diameter (för 4 port), och ställ formen kallt i frysen i 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Finhacka lök och vitlök. Strimla kålen. Fräs alltsammans i olivolja utan att det tar färg. Ta av kastrullen.
  4. Skär osten i tärningar. Vänd ner dem och oliverna i kastrullen. Fördela detta i pajskalet.
  5. Vispa ihop mjölk och ägg. Krydda med salt och peppar. Häll i pajskalet.
  6. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter eller tills allt stelnat och fått färg.

För alla

Innehåller ägg och mjölkprotein.
Gör glutenfri: gör en glutenfri pajdeg.
Gör laktosfri: välj laktosfri crème fraiche, smör och mjölkdryck.

Tips

Receptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 10 bufféportioner

Om du inte hittar grönkål går det lika bra med savoykål eller broccoli.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 1/2 dl grahamsmjöl
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk crème fraiche
  • 100 g smör
  • 1 krm örtsalt
Fyllningen
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g grönkål
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 100 g Västerbottensost
  • 1 dl svarta oliver (utan kärnor)
  • 2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 2616 kJ / 625 kCal

Klimatguide

0,5 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept