Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Antons västerbottenpaj

Antons västerbottenpaj är en mästerlig smakupplevelse. Du gör först pajskalet med vete- och grahamsmjöl och fyller det sedan med riven Västerbottensost och vispgrädde.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2007
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajskal: Blanda ihop vetemjöl, grahamsmjöl, salt och finfördelat smör. Gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, gör kanten hög. Nagga degen och låt den vila i kylskåpet 30 minuter. Vispa upp ägget och pensla skalet.
  4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Ta ut pajen och sänk värmen till 150°C.
  5. Fyllning: Koka upp mjölk och grädde, dra åt sidan. Blanda i osten, rör om tills den har smält.
  6. Knäck äggen i ostblandningen och blanda i sockret. Krydda med salt och svartpeppar. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i 45 minuter.

För alla

Pajen innehåller gluten, laktos och ägg.

Tips

Om man penslar insidan av pajskalet med ägg innan det förgräddas läcker inte fyllningen ut.

Ingredienser

Portioner: 10
Pajskal
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 ägg till pensling
  • 1/2 tsk salt
Fyllning
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 350 g riven Västerbottensost
  • 6 ägg
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2140 kJ / 510 kCal
Fett: 39 g
Läs mer om näringsvärden