Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Grönkålsgratängen som passar julbordet

En delikat rotfruktsgratäng som ger den klassiska varianten med potatis en imaginär känga. Gräddsåsen som täcker gratängen blandas med söt sirap och örtsalt. Servera gärna grönkålsgratängen med en krispig sallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tina grönkålen. En snabb variant är att lägga den i kokande vatten. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skiva potatis, palsternacka, morötter och rotselleri. Koka palsternacka, rotselleri och morötter i lättsaltat vatten i ca 4 minuter. Varva potatis och övriga rotfrukter i en ugnssäker form. Strö över den rivna osten. Lägg kålen som ett översta lager på gratängen.
  3. Blanda grädde, kryddor och sirap och häll över gratängen. Sätt in i ugnen och tillaga i ca 40 minuter.

Tips

Använd gärna färsk grönkål. Ta då 1 kg och koka i ca 30 minuter i vatten/buljong (för 6 port).

Ingredienser

Portioner: 6
  • 500 g djupfryst, hackad grönkål
  • 1 kg potatis
  • 1 palsternacka
  • 3 morötter
  • 1 rotselleri
  • 2 dl riven ost
  • 2 1/2 dl mellangrädde
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 2 1/2 tsk örtsalt
  • 3 msk sirap
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1776 kJ / 425 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept