Matskola i samarbete med Findus

Vem äter vad?

Benämningen vegetarian används ofta övergripande och slarvigt vilket kan leda till förvirring. Det finns flera olika typer av vegetarianer därför har Findus valt att göra skillnad på gröna och vegetariska rätter.

När Findus pratar om vegetariska rätter är det rätter som uppfyller kraven för veganer. Övriga rätter som är köttfria men som innehåller mjölkprodukter eller ägg, kallar de för gröna. Läs alltid noga på förpackningen.

Här hittar du en snabbguide om du är nyfiken på de olika varianterna:

Flexitarian

Äter allt men gör aktiva val i att inte äta kött vid olika tillfällen. En livsstil som stämmer in på allt fler i dagens samhälle.

Lakto-ovo vegetarian

Äter inte kött, fågel, fisk eller skaldjur.
Äter ägg och mejeriprodukter.

Lakto vegetarian

Äter inte kött, fågel, fisk eller skaldjur och inte heller ägg.
Äter mejeriprodukter.

Ovo vegetarian

Äter inte kött, fågel, fisk och skaldjur och inte heller mejeriprodukter. 
Äter ägg.

Demi vegetarian

Demivegetarianerna väljer bort kött och oftast fågel men de äter fisk, ägg och mejeriprodukter.

Vegan

Äter inte kött, fisk, fågel, ägg eller mejeriprodukter. Vegankosten innehåller bara livsmedel från växtriket.