Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Grön sparrisfrittata 

Läckert grön omelett med både sparris och ärter som passar perfekt på en buffé. Frittatan är lika god varm som ljummen. Dijonsenap och Västerbottensost ger omeletten en spännande smak.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2013
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175ºC.
  2. Smörj en ugnssäker form. Ta fram ärterna så att de tinar lite. Skär bort den nedersta träiga delen av sparrisen. Skär resten i bitar. Koka sparrisen i lättsaltat vatten 3-5 minuter. Häll av och låt rinna av. Ta ev undan några sparrisknoppar till garnering. Fördela sparris, ärter och ost i formen.
  3. Vispa ihop senap, ägg, salt och peppar. Häll i formen.
  4. Ugnsbaka mitt i ugnen ca 30 minuter tills äggstanningen stelnat. Låt svalna och strö över rucola och ev sparrisknoppar.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: ersätt osten med mjölkfritt ostalternativ. Byt smör mot mjölkfritt matfett.

Tips

Frittata på italienska, tortilla på spanska och bondomelett på svenska. Kärt barn har många namn. Frittata är bra buffémat och vinner faktiskt bara på att göras i förväg. Låt fantasi och säsong styra smakerna. Sparris, sockerärter eller späda morötter ger en vårlig frittata. Eller gå på grillade grönsaker som aubergine, zucchini och paprika.

Tänk på att fräsa vattenrika grönsaker som spenat, mangold och zucchini innan äggstanningen hälls över. Annars kan frittatan bli vattnig.

Sätt smak med hackade örter som basilika, dill, persilja, körvel och salvia. Riven ost är gott att ha i, helst en stark sort som ger skjuts åt smaken – tänk Västerbotten, lagrad cheddar, präst eller parmesan.

Stekt eller kokt skivad potatis eller kokt pasta ger en matig frittata. Tunt skivad salami, stekt tärnat rökt sidfläsk, kallrökt lax är gott att ha i för den som vill lägga till kött eller fisk.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 2 knippen grön sparris (à 250 g)
  • 150 g frysta ärter
  • 1 påse riven Västerbottensost (à 150 g)
  • 1 msk dijonsenap
  • 12 ägg
  • ruccola till garnering
  • smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1363 kJ / 326 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept