Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Grillbaguetter

Ugnssten, baksten eller pizzasten – kärt barn har många namn! Dessa baguetter gräddas i grillen med hjälp av en baksten och blir makalöst gott med en härlig röra eller som tillbehör till grillat.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 5 st portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

Så här gör du- texten är avsedd för 12 små eller 5 stora baguetter.

  1. Dag 1: Polishen: Vispa (ja, med en visp) 1 kg vetemjöl, jästen och vattnet i en bunke tills du får något som liknar tjock pannkakssmet. Täck bunken med en bakduk och jäs 12–16 timmar i rumstemperatur. Ju längre du jäser degen, desto mindre jäst behöver du. Polishen ska öka till dubbla volymen och dofta gott.
  2. Dag 2: Häll upp 500-600 g mjöl på ett bakbord. Gör en urgröpning mitt i och häll i polishen samt havssaltet. Blanda och knåda degen tills den släpper från bordet. Ta lite mer mjöl om degen känns kletig. Forma till en boll och låt vila under bakduk i 30 minuter.
  3. Dela degen i 12 lika stora bitar och forma var och en till en liten boll. Låt vila några minuter under en bakduk.
  4. Forma försiktigt bollarna till baguetter. Om degen börjar spricka, låt den vila en liten stund. Mjöla baguetterna och jäs dem 3–4 timmar i rumstemperatur under bakduk. De bör bli ungefär dubbelt så stora.
  5. Tänd grillen, lägg i en baksten och värm till 260˚C.
  6. Snitta baguetterna på snedden. Gör det försiktigt så att du inte kommer för djupt.
  7. Grädda bröden 5 minuter, vänd dem och grädda ytterligare 5 minuter på andra sidan. Låt svalna ett tag på galler.
  8. Dela bröden och fyll med Rökt kyckling.

Receptet kommer från Sebastien Boudet och hyllas av Niklas Ekstedt i boken Grilla med Niklas, Tukan förlag.

 

För alla

Rätten är fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: Byt vetemjölet till glutenfri mjölmix.

Tips

Du måste ha lock till grillen för att kunna baka, annars blir det inte tillräckligt varmt. Temperaturen ska vara cirka 250˚C. Undvik också så långt det är möjligt att öppna locket så att du inte släpper ut värmen.

Lägg en baksten eller gjutjärnspanna (ta bort handtaget) på grillgallret när du ska baka. Stenen eller järnet håller värmen på en stabil nivå.

Ingredienser

Portioner: 5 st
Dag 1
  • 1 kg vetemjöl (1 kg motsvarar ca 16 dl)
  • 20 g färsk jäst
  • 1 l kallt vatten
Dag 2
  • 600 g vetemjöl (500-600 g vetemjöl motsvarar ca 8-10 dl)
  • 45 g grovt havssalt (45 g motsvarar ca 2 msk)
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1873 kJ / 448 kCal